Tilintarkastuksen laatu tilintarkastajien omasta näkökulmasta - Alanko, Mikael Mikko Jaakko (My University, 2023)
Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, miten tilintarkastajat kokevat tilintarkastuksen laadun ja millainen on heidän mielestään laadukas tilintarkastus. Lisäksi tarkastellaan, onko tilintarkastustyössä tapahtunut uudistuksia ja miten tilintarkastajat näkevät tulevaisuuden tilintarkastuksen laadun varmistamisen. Tutkimuksessa haastateltiin kuutta kansainvälisten tilintarkastusyhteisöjen työntekijää, joista kaksi eivät olleet auktorisoituja tilintarkastajia. Aineisto kerättiin teemahaastatteluiden avulla, jotka jaettiin kahteen pääteemaan: tilintarkastuksen laatu tilintarkastajan omasta näkökulmasta ja tilintarkastuksen laatu itse tarkastustyössä. Aikaisemmat tutkimustulokset ovat osoittaneet tilintarkastuksen laadulla olevan keskeinen rooli yritysten ja sidosryhmien luottamuksessa. Ahvonen (2018) kartoitti pienissä tilintarkastusyhteisöissä työskentelevien tilintarkastajien näkemyksiä laadunvalvonnasta ja havaitsi, että laaduntarkastus koetaan olennaiseksi osaksi hyvää tilintarkastusta, vaikka se saattaa näyttäytyä byrokraattisena. Karjalainen (2011) puolestaan havaitsi, että tilintarkastuksen laatu ei välttämättä sovellu ympäristöihin, joissa tilinpäätöstiedon laatuvaatimukset ovat alhaisempia. Tutkimus rajautuu erityisesti tilintarkastajien laadun tutkimiseen tilintarkastajien omasta näkökulmasta, mikä on olennaista sen vuoksi, että se auttaa tilintarkastajaa itseään ymmärtämään paremmin omaa vastuutaan sekä rooliaan tilintarkastuksessa. Tällöin tilintarkastaja kykenisi parantamaan tilintarkastusprosessia ja tekemään parempia päätöksiä tarkastusta tehdessä. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista lähestymistapaa teemahaastatteluiden muodossa. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että tilintarkastajan yksilölliset ominaisuudet ja ammatillinen maine ovat olennainen osa laadukkaan tilintarkastuksen rakentamisessa. Tilintarkastajien haastatteluissa korostui luottamus, asiantuntijuus sekä ammatillinen maine, jotka muodostavat perustan laadukkaalle tilintarkastukselle. Lisäksi havaittiin, että tilintarkastuksen laatu on sidoksissa standardien ja ohjeistuksen noudattamiseen sekä kansainvälisten tilintarkastusyhteisöjen sisäisen metodologian säilyttämiseen. Tutkimustulokset korostavat ammatillisen vastuun toteuttamisen merkitystä tilintarkastuksessa.
Keywords: tilintarkastus; laatu; tilintarkastajat; auditointi; laadunvalvonta; tilintarkastus; tilintarkastajat; tilintarkastuslaki; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|; Laskentatoimi ja tilintarkastus