Issues of various alternative fuel blends for off-road, marine and power plant diesel engines - Sirviö, Katriina (Vaasan yliopisto, 2018)
The share of renewable energy needs to increase. The target is to have an at least 27% share for renewables in the energy consumption in Europe by 2030. This dissertation contributes to achieving said target by concentrating on phenomena and properties related to alternative liquid fuels for different diesel engines. Both renewable and recycled fuels as well as their blends are used for power generation in power plants and marine and off-road engine applications. There are several fuel options for non-road engines. The theory and properties of a number of options were examined in terms of stability, compatibility and storage behavior. Both renewable and recycled fuels were studied. The research was implemented as a series of six studies with laboratory analyses. As one result of this dissertation, the blend of renewable naphtha and rapeseed methyl ester constitutes a completely novel 100% renewable fuel option for all kinds of diesel engines. The fuel blending and decisions as to which fuels should be used are case-specific and dependent on the application the fuel is used in and the fuel options for blending. That is why all the information about different blends and their properties is extremely important. The results showed that FAMEs need antioxidants as additives to be stabilized but the storage conditions play an important role in storage stability. Fuel blending up to a biodiesel content of 20 vol-% was compatible with lubricating oil quality in long-term engine experiments. In case the only option for the fossil blending component is high-sulphur fuel, fuel blending is beneficial for both blend stability and the environment. The diversity of alternative fuels is demanding for engine development. There are, however, several straightforward fuel options for medium-speed and other diesel engines. Blending new renewable fuels with conventional ones facilitates the technical transition period of the power production revolution.

Energiapoliittisena tavoitteena on lisätä uusiutuvan energian osuus Euroopassa 27 prosenttiin energian kokonaiskulutuksesta vuoteen 2030 mennessä. Osana tavoitteen toteuttamista tässä väitöskirjassa tutkittiin nestemäisiä vaihtoehtoisia polttoaineita ja niiden ominaisuuksia. Sekä uusiutuvat että kierrätyspolttoaineet ja niiden seokset fossiilisen polttoaineen kanssa soveltuvat voimala-, laiva- ja työkonemoottoreihin. Tutkimuksessa perehdyttiin polttoaineiden säilyvyyteen, yhteensopivuuteen ja varastointiominaisuuksiin teoriatasolla. Lisäksi analysoitiin näihin tekijöihin liittyviä ominaisuuksia. Sekä uusiutuvia että kierrätyspolttoaineita tutkittiin. Tulokset, jotka perustuvat laboratorioanalyyseihin, on esitetty kuudessa tutkimusartikkelissa. Työkone-, laiva- ja voimalamoottoreihin on saatavilla useita soveltuvia vaihtoehtoisia polttoaineita. Tämän tutkimuksen yhtenä tuloksena todettiin, että täysin uusi ja 100 % uusiutuva vaihtoehtoinen polttoaineseos, uusiutuvan naftan ja rypsipohjaisen biodieselin seos, on soveltuva dieselmoottoreihin. Päätös polttoaineiden seostamisesta tulee tehdä tapauskohtaisesti riippuen siitä, mihin tarkoitukseen polttoainetta tarvitaan ja mitkä ovat polttoaineseoksen ominaisuudet. Tämän takia tieto erilaisista seoksista ja niiden analyysituloksista on erittäin tärkeää. Tuloksina todettiin myös, että metyyliesterit tarvitsevat antioksidantteja säilyäkseen hyvin, mutta polttoaineiden säilyvyyteen vaikuttavat voimakkaasti myös varastointiolosuhteet. Polttoaineen 20 tilavuusprosentin bio-osuus ei huonontanut voiteluöljyn laatua pitkäaikaisessa moottoritutkimuksessa. Fossiilisten ja uusiutuvien polttoaineiden seoksilla korkea rikkipitoisuus paransi seoksen hapettumisenkestoa. Seostaminen on myös hyödyllistä ympäristön kannalta, jos ainoa vaihtoehto fossiiliseksi polttoaineeksi on korkearikkinen. Polttoainevaihtoehtojen laaja valikoima on vaativaa moottorien kehitystyön kannalta, mutta sellaisenaan käyttökelpoisia vaihtoehtoja on jo nyt useita. Uusiutuvien polttoaineiden seostaminen perinteisiin nopeuttaa teknistä siirtymävaihetta energiantuotannon murroksessa.
Keywords: vaihtoehtoiset polttoaineet; uusiutuva polttoaine; polttoaineiden seostaminen; polttoaineiden säilyvyys; alternative fuels; renewable fuel; fuel blending; fuel stability; polttoaineet; dieselmoottorit; uusiutuvat energialähteet