Toimitusjohtajan vaihtumisen vaikutus yrityksen taloudelliseen suorituskykyyn - Harju, Sofia (My University, 2026)
Toimitusjohtajan vaihtuminen on merkittävä tapahtuma organisaatiossa, toimitusjohtajan ollessa yhtiön korkein johtava toimielin. Toimitusjohtajan vaihtumisella voidaan ajatella olevan vaikutuksia yrityksen strategiseen päätöksentekoon, päivittäiseen toimintaan sekä lopulta koko yrityksen suoriutumiseen ja toiminnan jatkumiseen. Päätöksenteko toimitusjohtajan vaihtamisesta kuuluu yrityksen hallitukselle ja hyvän hallinnointitavan mukaisesti toimivaa yritystä ja sen hallitusta voidaan pitää tehokkaana. Agenttiteorian mukaan toimitusjohtajan vaihtaminen parantaisi yrityksen toimintaa, tehokkuutta ja suorituskykyä. Uuden toimitusjohtajan voidaan ajatella tuovan mukanaan uusia ideoita, innovaatioita sekä omaavan korkeamman riskinottokyvyn kuin pidempään toimessa ollut johtaja. Aiheen aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet vaihtelevia tutkimustuloksia toimitusjohtajan vaihtumisen vaikutuksista, joten aiemmista tutkimuksista ei voida vetää yleispäteviä johtopäätöksiä aiheeseen liittyen. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, onko toimitusjohtajan vaihtumisella vaikutusta yrityksen taloudelliseen suorituskykyyn. Vaikutusta tarkastellaan lyhyellä sekä pitkällä aikavälillä. Vaihtumisen vaikutusta tarkastellaan myös taloudellisesti kriisissä olevien yritysten osalta. Suorituskykyä mitataan tutkimuksessa kolmella taloudellisella tunnusluvulla. Kannattavuuden tunnusluvuista käytetään kokonaispääoman tuottoastetta sekä oman pääoman tuottoastetta. Listattujen yritysten osalta suorituskykyä mitataan myös markkinapohjaisella Tobinin Q:lla. Taloudellisesti kriisissä olevat yritykset määritellään niiden heikentyneen maksukyvyn avulla. Tutkimusaineistona on suomalaiset suuret ja keskisuuret yritykset, joissa on tapahtunut toimitusjohtajan vaihdos vuosien 2011 ja 2018 välillä. Aineistossa on 215 yritystä, joista 61 yrityksen osalta tarkastellaan myös Tobinin Q:ta. Aineistosta on tunnistettu 48 taloudellisesti kriisissä olevaa yritystä. Tutkimusmenetelmänä on regressioanalyysi ja tarkemmin kiinteiden vaikutusten malli. Tutkielman tulosten mukaan toimitusjohtajan vaihtumisella ei ole tilastollisesti merkitsevää vaikutusta yrityksen taloudelliseen suorituskykyyn. Vaikutus ei ollut merkitsevä lyhyellä eikä pitkällä aikavälillä. Kriisiyrityksiä tutkittaessa saatiin positiivinen tilastollinen yhteys vain silloin, kun selitettävänä muuttujana oli kokonaispääoman tuottoaste. Nämä tulokset eivät vahvista tutkielman hypoteeseja. Tulokset ovat osittain ristiriidassa aikaisempien tutkimusten kanssa, joissa yhteys on ollut tilastollisesti merkitsevä.
Keywords: toimitusjohtajat; agenttiteoria; suorituskyky; kannattavuus; kriisit; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|