Vedyn käyttö säätövoiman tuotannossa - Karvonen, Mikael (My University, 2026)
Vetytalouden avulla voidaan korvata fossiilisia polttoaineita energiantuotannossa. Vetyä voidaan käyttää monessa käyttötarkoituksessa. Sitä voitaisiin hyödyntää sähköverkon tasapainottamiseksi säätövoiman tuotannossa. Sähköistyvässä yhteiskunnassa, missä nojaudutaan sähköntuotannossa yhä enemmän sääolosuhteista riippuvaiselle aurinko- ja tuulivoimalle, säätövoimalle on yhä enemmän tarvetta. Tutkimuksen tavoitteena on arvioida sitä, olisiko vedyllä mahdollista tuottaa säätövoimaa sähköverkon tasapainottamiseksi sähkön tuotannon ja kysynnän vaihdellessa nopeasti sähköistyvässä yhteiskunnassa. Työssä hyödynnettiin aiemmin tehtyjä tutkimuksia ja raportteja. Tutkimuksen perusteella elektrolyysiteknologian kehittyminen ja esimerkiksi biokaasuprosessin hyödyntäminen voivat parantaa vedyn tuotannon kannattavuutta. Kannattavampi tuotanto mahdollistaisi vedyn käytön säätövoimana, sillä uusien energiaratkaisujen yleistymistä rajoittaa usein niiden korkea hinta. Lisäksi vetytalouden laajuus tarjoaa vetyä hyödynnettäväksi myös esimerkiksi raskaassa liikenteessä ja teollisuudessa. Tuotannon kasvaessa vedyn hinnan voidaan odottaa laskevan, mikä parantaa sen kilpailukykyä suhteessa muihin polttoaineisiin.
Keywords: sähköntuotanto; vetytalous; fi=Sähkö- ja energiatekniikka|en=Electrical Engineering and Energy Technology|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|