Mahdollisuuksien maailma sitouttaa -Y-sukupolven näkemyksiä työelämästä ja sitoutumisesta. - Vainionpää, Anna (My University, 2017)
Tämän Pro gradu -tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten organisaatiot voivat sitouttaa henkilöstössään työskenteleviä Y-sukupolven edustajia. Tutkimuksessa tarkastellaan sitoutumisen käsitettä ja tutkitaan Y-sukupolven keskeisimpiä ominaispiirteitä, odotuksia ja preferenssejä työelämässä. Tutkimuksessa pyritään vastaamaan kysymyksiin siitä, minkälaisiin asioihin työntekijä työkontekstissa yleisesti sitoutuu, millaisia ominaisuuksia työntekijät organisaatiolta, työltä ja esimiehiltään toivovat ja minkälaiset tekijät sitoutumista edistävät. Työntekijöiden sitoutuminen on tärkeä tekijä organisaation kilpailukyvyn kannalta. Työntekijöiden yleinen sitoutuneisuustaso on kuitenkin jatkuvassa laskussa ja erityisesti juuri työelämään astuvan Y-sukupolven on puhuttu olevan vastahakoinen sitoutumaan organisaatioon. Y-sukupolvi poikkeaa muutenkin arvoiltaan ja odotuksiltaan radikaalisti aiemmista ikäluokista. Nyt, kun tästä nuoresta sukupolvesta on tulossa monilukuisin ikäluokka työelämässä, yrityksen johtoportaan olisi viisasta pohtia, millaisin muutoksin ja toimenpitein organisaatio pystyy vastaamaan nuorten odotuksiin. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys perustuu sitoutumista ja Y-sukupolvea käsittelevään aikaisempaan tutkimuskirjallisuuteen. Tutkimus toteutettiin laadullisin menetelmin kansainvälisessä ICT-alan yrityksessä. Aineisto kerättiin kahdeksan teemahaastattelun avulla ja sitä tutkittiin sisällönanalyysin menetelmin. Tutkimuksessa havaittiin, että Y-sukupolvi sitoutuu pikemminkin työhön ja ammatilliseen kehittymiseen kuin organisaatioon. Nuoret ovat kuitenkin valmiita kiinnittymään organisaatioon pitkiksikin ajoiksi, mikäli työnantaja pystyy vastaamaan heidän tarpeisiinsa ja toiveisiinsa. Tärkeimpiä sitoutumiseen myönteisesti vaikuttavia tekijöitä olivat aineiston perusteella ura- ja kehittymismahdollisuudet, joustavuus, vaikutusmahdollisuudet työssä, välitön organisaatiokulttuuri ja avoin ilmapiiri sekä valmentava ja tasavertainen johtamistyyli.
Keywords: Sitoutuminen; Y-sukupolvi; Työelämän muutos; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Managment|