YHTEISYRITYS TURKISSA Motiivit, kumppanin valinta sekä kulttuuri - tapaustutkimuksia suomalaisyrityksistä - Hirvilammi, Pinja (My University, 2010)
Yhteisyritys on yksi suorien kansainvälinen investointien muodoista. Niin suorat kansainväliset investoinnit kuin yhteisyritys ovat yrityksien strategisia ratkaisuja, jotka pitävä sisällänsä useita erilaisia tekijöitä. Tämän vuoksi niitä ei voida tarkastella hyvin suppeasti, vaan on osattava ottaa useita erilaisia tekijöitä huomioon. Työhön on tämän vuoksi valittu Dunningin eklektinen paradigma, joka käsittelee erilaisia tekijöitä, joiden toteutuminen kannustaa suoraan ulkomaiseen investointiin. Teoreettisessa osiossa tututustaan suoriin ulkomaisiin investointeihin sekä Dunningin eklektiseen paradigmaan, minkä pohjalta lähdetään tarkastelemaan paradigmaan liittyviä tekijöitä. Turkki on tutkimuksen kohdemaana ja sen sijaintitekijät ovat tarkastelun kohteena. Näiden siivittämänä tutustutaan yhteisyritykseen, siihen liittyviin strategisiin motiiveihin sekä partnerin valintakriteereitä. Empiirisessä osiossa esitellään tutkimusmenetelmä sekä tapaustutkimuskohteet. Tapaustutkimuksissa käytetään vuosikertomuksia, listaesitteitä, lehtiartikkeleja sekä puolistrukturoituja haastatteluja. Pääjohtopäätökset ovat seuraavat: Suomalaisia yrityksiä houkuttelevat erityisesti Turkin markkinat sekä kumppanin valinnassa painotetaan tuotannon laatukriteereitä. Turkkilainen ja suomalainen kulttuuri on sovitettavissa yhteisyritykseen, mutta eroista on hyvä olla tietoinen.
Keywords: Kansainvälinen yhteisyritys; OLI- paradigma; strategiset motiivit; partnerin valinta; kulttuurierot.; fi=Markkinointi|en=Marketing|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|