Projektisalkunhallinnan prosessi : Organisaation tiedonkäsittelyteoriaan ja liiketoimintaprosessien uudelleensuunnitteluun perustuva soveltaminen telakkateollisuuden tarpeisiin - Saarinen, Lotta; Tuderus, Nina (My University, 2026)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena tutkia ja syventää ymmärrystä siitä, miten projektisalkunhallinnan prosessi voi tukea organisaation päätöksentekoa tarjoamalla ajantasaista, olennaista ja riittävää tietoa projekteista. Projektisalkunhallinta on keskeinen väline resurssien kohdentamisessa ja projektien strategisessa johtamisessa (Tieturi, 2025). Tutkielma pyrkii lisäämään ymmärrystä niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat projektisalkunhallinnan tiedon hyödyntämiseen päätöksenteossa. Tutkimuskysymys kuuluu: ”Miten projektisalkunhallinnan prosessi tukee liiketoiminnan päätöksentekoa tiedon näkökulmasta?” Tutkimus toteutettiin laadullisena haastatteluna asiantuntijoiden kanssa, joilla on kokemusta projektien johtamisesta, raportoinnista ja projektisalkun hallinnasta. Haastattelut tuottivat syventävää tietoa siitä, miten projektisalkunhallinnan prosessi tukee organisaation strategisten tavoitteiden toteutumista. Tutkielman teoreettinen viitekehys muodostuu organisaation tiedonkäsittelyteorian (OIPT) ja liiketoimintaprosessien uudelleensuunnittelun (BPR) näkökulmista. Nämä teoriat tukevat tutkielman tavoitetta, kun tarkoituksena on kehittää projektisalkunhallinnan prosessia tiedonhallinnan ja tehokkuuden näkökulmasta. OIPT tarjoaa viitekehyksen, jonka avulla tunnistetaan organisaation tiedonkäsittelyn pullonkaulat ja epätasapaino tiedonkäsittelytarpeen ja -kyvyn välillä (Galbraith, 1973; Tushman & Nadler, 1978). Tämä analyysi taas luo perustan BPR:n mukaiselle radikaalille prosessien uudelleensuunnittelulle, jonka tavoitteena on parantaa tiedon virtausta, päätöksenteon laatua ja suorituskykyä koko organisaatiossa (Hammer & Champy, 1993). Tulosten perusteella muodostettiin tutkimukseen perustuvia kehittämisehdotuksia, jotka tukevat projektisalkunhallinnan ja käytäntöjen selkeyttämistä ja päätöksenteon laadun parantamista. Ehdotukset tarjoavat organisaatiolle konkreettisia suuntaviivoja, joiden avulla projektisalkunhallintaa voidaan kehittää systemaattisesti ja strategisesti.
Keywords: fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Liiketoiminnan kehittämisen maisteriohjelma|en=Master´s Programme in Business Development|