Saavutettavampaa tekoälyn avulla : Systemaattinen kirjallisuuskatsaus tekoälyn hyödyntämisestä digitaalisen saavutettavuuden parantamiseksi - Hormio, Sari (My University, 2025)
TIIVISTELMÄ: Digitaalisella saavutettavuudella tarkoitetaan verkkosivujen ja mobiilisovellusten suunnittelua, kehittämistä, ylläpitämistä ja päivittämistä niin, että ne ovat saavutettavia mahdollisimman suurelle joukolle erilaisia käyttäjiä. Saavutettavuus huomioi näkö- ja kuulovammaiset, ikääntyvät henkilöt sekä käyttäjät, joilla on motorisia tai kognitiivisia rajoitteita. Tässä systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan tekoälyn hyödyntämistä digitaalisen saavutettavuuden kehittämisessä. Katsauksen tarkoituksena on selvittää, mille käyttäjäryhmille tekoälypohjainen saavutettavuustutkimus on suunnattu ja ovatko vammaiset henkilöt osallistuneet tutkimuksiin. Lisäksi katsauksessa tutkitaan, mitä tekoälyteknologioita on käytetty saavutettavuuden parantamiseksi sekä miten verkkosisällön saavutettavuusohjeet (WCAG) on huomioitu tutkimuksissa. Tavoitteena on muodostaa kokonaiskuva siitä, miten tekoälyä hyödynnetään saavutettavuuden parantamisessa ja millaisia kehityssuuntia alalla on tunnistettavissa. Katsaus on toteutettu systemaattisen kirjallisuuskatsauksen menetelmällä mukaillen Okolin mallia, joka mahdollistaa vaiheet protokollasta aineiston analyysiin ja raportointiin. Aineistohaku on suoritettu syyskuussa 2025, jonka jälkeen analyysiin on valittu 31 vertaisarvioitua artikkelia ja konferenssijulkaisua Scopus- ja Web of Science -tietokannoista. Kirjallisuuskatsauksen synteesimenetelmäksi valikoitui integroiva synteesi, koska tarkasteltu aineisto koostui sekä kvantitatiivisista, kvalitatiivisista että sekamenetelmiin perustuvista tutkimuksista. Tulosten perusteella tekoälyä hyödynnetään saavutettavuuden tutkimuksessa pääasiassa kehittäjien ja sisällöntuottajien näkökannalta. Tutkimukset keskittyvät teknisiin ratkaisuihin, kuten saavutettavuusvirheiden tunnistamiseen ja automaattiseen korjaamiseen. Kuitenkin useimmissa tutkimuksissa on todettu, että tekoälyn tuottamat ratkaisut on edelleen auditoitava ihmisen toimesta. Yleisimmin käytetyt teknologiat ovat luonnollisen kielen käsittely, generatiivinen tekoäly ja suuret kielimallit. Kansainvälisiin saavutettavuusohjeistuksiin (WCAG) on viitattu hieman yli puolessa tutkimuksista, mutta soveltaminen on pääosin epäsuoraa. Vammaisia käyttäjiä ei ole osallistettu tutkimuksiin, joka on huomioitu kehitysehdotuksena monessa tutkimuksessa. Suuri osa tutkimuksista parantaa edelleen näkövammaisten mahdollisuuksia saavutettavaan verkkopalveluun, siinä missä muiden käyttäjäryhmien tarpeet ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Toivottavaa on, että tulevissa saavutettavuuden ja tekoälyn tutkimuksissa laajennetaan tutkimustyötä myös muihin vammaisryhmiin ja varmistetaan samalla kaikkien ryhmien eettiset ja oikeudelliset näkökulmat.
Keywords: esteettömyys ja saavutettavuus; tekoäly; käytettävyys; fi=Tietojärjestelmätiede|en=Information Systems|; fi=Teknisen viestinnän maisteriohjelma|en=Master's Programme in Technical Communication|sv=Magisterprogrammet i teknisk kommunikation|