Sosiaalisen median vaikutus sijoittajien päätöksentekoon - Puhtimäki, Maria (My University, 2022)
Sosiaalisen median käyttäjämäärät ovat vuosi toisensa jälkeen kasvaneet. Keskustelujen moninaisuus on noussut käyttäjille esille. Tutkielmassa selvitetään, mitkä tekijät vaikuttavat sosiaalisessa mediassa sijoittajien päätöksentekoon ja millä tavoin sosiaalinen media vaikuttaa sijoittajien valintoihin. Tutkielma koostuu teoriaosuudesta, kyselytutkimuksesta ja tuloksista. Ensin tarkastellaan sijoittamista yleisesti, sekä sijoitusstrategian ja sijoitussuunnitelman merkitystä. Teoriaosuudessa käsitellään sosiaalisen median vaikutuksia sijoittamiseen laajemmin. Käydään läpi aihealueen aiempia tutkimuksia, niiden tuloksia, tutkijoiden kehittämiä teorioita ja malleja. Tämän jälkeen syvennytään informaatioperusteisen sijoittamisen teorioihin eri näkökulmista. Tarkastelu kohdistuu sijoittajien joukkokäyttäytymiseen markkinoilla. Joukkokäyttäytymisellä viitataan ilmiöön, jossa useat sijoittajat toimivat samankaltaisten aatteiden mukaisesti. Sijoittajia varten luotiin nettikysely, joka julkaistiin Facebookissa sijoittajille tarkoitetussa suljetussa ryhmässä. Aineiston analysoinnissa käytettiin kvantitatiivista tutkimusmenetelmää. Tulokset laadittiin yhdistämällä aihealueen aiempaa tutkimusta, sekä kyselystä saadut vastaukset. Näiden perusteella esitettiin keskeiset johtopäätökset. Tutkielma tarjosi uusia tuloksia sosiaalisen median vaikutuksista sijoittajien päätöksentekoon. Yksi keskeinen huomio tuloksista oli sijoittajien valveutuneisuus päätöksiä tehtäessä. Suurin osa sijoittajista ei suoraan seuraa sosiaalisessa mediassa esitettyjä kehotuksia. Useat sijoittajat käyvät pidemmän pohdinnan itsenäisesti, ennen konkreettisia toimia osakemarkkinoilla. Saaduista tuloksista huomattiin kuitenkin sijoittajien laumakäyttäytymistä liittyen Bayesin oppimisteoriaan, kun vastaajista yli puolet vastasi yhden henkilön julkaisun vaikuttavan jollakin tasolla sijoituspäätökseen. Yleinen sijoitusaiheinen keskustelu ei vaikuttanut vastaajiin yhtä voimakkaasti, kuin yhden henkilön julkaisu. Korkea riskiset sijoituskohteet olivat vastaajien suosiossa, kun osakkeet olivat suosituin sijoituskohde. Tämän seurauksena sosiaalisesta mediasta eniten tietoa etsittiin liittyen yksittäisten osakkeiden osto- ja myyntisuosituksiin. Tiedonhaussa vastaajista alle puolet käytti maksullista alustaa. Näiden hyötyjä ei tunnistettu, kun tänä päivänä tietoa on saatavilla todella paljon ilmaiseksikin. Tutkimustuloksista kävi myös ilmi, että vastaajista puolet oli osallistunut vuonna 2021 vähintään yhteen osakeantiin. Osakeanteihin osallistuneista vastaajista noin puolet kertoi, että sosiaalinen media vaikutti jollakin tasolla heidän päätökseensä osallistua listautumisantiin.
Keywords: sijoittajat; sosiaalinen media; sijoitukset; sijoitustoiminta; arvopaperimarkkinat; osakkeet; riskit; Facebook; pörssit; pörssikurssit; pörssinoteeratut rahastot; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|