Opiskelijoille suunnatun intranetin käytettävyys : Erityistarkastelussa navigaatio - Säilä, Marjukka Katariina (My University, 2024)
Tehostaakseen opiskelijoille suunnattua viestintää ja tiedon saatavuutta koulutusorganisaatiot voivat hyödyntää tietojärjestelmänään opiskelijoille suunnattua intranetiä. Keskeisintä käyttäjän toimintaa intranetissä on informaation haku, jota voidaan tukea kattavan navigaation avulla. Koska navigaatio on yksi merkittävimmin intranetien käytettävyyteen vaikuttavista tekijöistä, päätettiin tässä tutkimuksessa keskittyä tarkastelemaan opiskelijoille suunnatun intranetin käytettävyyttä erityisesti navigaation näkökulmasta. Aiemman tutkimuksen perusteella intranetien käytettävyyteen vaikuttavia tekijöitä ovat käyttäjien tarpeiden huomioiminen intranetin rakenteen suunnittelussa, informaation hakua tukeva kattava navigaatiojärjestelmä, informaation hakua tukevat visuaaliset elementit ja asianmukainen muotoilu. Navigaation käytettävyyttä tukevia tekijöitä taas ovat sijainnin korostaminen, navigaation linkkien ja otsikoiden kuvaileva nimeäminen, navigaation painikkeiden klikattavuuden korostaminen, täydentävien navigaatiojärjestelmien parhaiden suunnittelutapojen hyödyntäminen ja automatisoidun tukitoiminnon hyödyntäminen navigaatiossa. Syksyllä 2023 Vaasan yliopisto otti käyttöön uuden opiskelijoille suunnatun intranet Jollan, joka sisältää opiskelijoille suunnattua tietoa hyvinvoinnista, kampuksesta ja opinnoista, ja sen kautta on mahdollista navigoida muihin opiskelun järjestelmiin. Ongelmat intranetin käytettävyydessä ja navigaatiossa voivat vaikuttaa opiskelijan kykyyn etsiä opintoihinsa liittyvää informaatiota, joten uuden intranetin navigaation tarkastelu on tarpeellista. Tässä tutkimuksessa Jollan käytettävyyttä navigaation osalta tutkittiin kahden aineistonkeruumenetelmän avulla: katseenseurannalla tuetulla käytettävyystestauksella ja teemahaastattelulla. Tutkimuksessa oli mukana yhdeksän Vaasan yliopiston opiskelijaa. Tutkimuksen tuloksia analysoitiin käytettävyystestauksen osalta osallistujien tarkkailun lisäksi tarkastelemalla tarkkailualueita, katsepolkuja ja lämpökarttoja. Teemahaastattelun aineiston analysoinnissa hyödynnettiin teemoittelua. Tutkimuksessa saatiin selville, että opiskelijoille suunnatun intranetin käytettävyyteen navigaation osalta vaikuttavat useat informaation hakuun vaikuttavat tekijät. Jollan käytettävyyttä tukevia asioita sen navigaatiossa olivat globaalin navigaation ryhmittely, logo kotisivupainikkeena, globaalin navigaation otsikot, hakutoiminnon toimivuus, hakukenttien sijainti ja linkkien ja tekstien korostus. Jollan käytettävyyttä heikentäviä asioita sen navigaatiossa olivat taas globaalin navigaation rakenteen epäloogisuus ja kuormittavuus, tärkeiden tietojen puutteellinen korostaminen, sisällön epälooginen sijoittelu ja muihin järjestelmiin navigointi. Aiemman tutkimuksen ja tämän tutkimuksen tulosten perusteella muodostettiin ohjelista asioista, jotka tulee ottaa huomioon suunniteltaessa opiskelijoille suunnatun intranetin navigaatiota. Tutkimuksen tulosten avulla saatiin lisää tietoa opiskelijoille suunnattujen intranetien navigaation käytettävyydestä, ja tulosten pohjalta muodostettua ohjelistaa voidaan hyödyntää intranetien navigaation suunnittelun tukena. Jatkotutkimusehdotuksina tutkielmassa tuotettua ohjelistaa tulisi testata käytännössä, ja kattavan navigaatiojärjestelmän muodostumista tulisi tutkia uudelleen.
Keywords: käytettävyys; intranet; tietojärjestelmät; katseenseuranta; fi=Tietojärjestelmätiede|en=Information Systems|; fi=Teknisen viestinnän maisteriohjelma|en=Master's Programme in Technical Communication|sv=Magisterprogrammet i teknisk kommunikation|