Käyttöpääoman hallinta osana yrityksen kannattavuutta - Peltonen, Jonna (My University, 2020)
Yritysten kohtaamat taloudelliset vaikeudet harvemmin johtuvat vain liikevaihdon pienentymisestä. Sen sijaan syypäänä useimpiin ongelmiin on juokseviin toimiin sitoutuneiden varojen riittävyys eli käyttöpääoman hallinta. Sillä tarkoitetaan yrityksen vaihto-omaisuuden, myyntisaamisten ja ostovelkojen seurantaa ja johtamista sekä ulkoisen rahoitustarpeen arviointia. Tehokkaalla käyttöpääoman hallinnalla yritys voi välttää rahoitusongelmia, ehkäistä ajautumistaan taloudelliseen ahdinkoon sekä parhaimmassa tapauksessa parantaa kannattavuuttaan. Tämän tutkielman tavoitteena oli selvittää käyttöpääoman hallinnan vaikutusta yritysten kannattavuuteen suomalaisilla teollisuuden, tukku- ja vähittäiskaupan sekä rakentamisen toimialoilla. Käyttöpääoman mittarina tutkielmassa toimi käyttöpääomasykli ja kannattavuuden osalta kokonaispääomantuottoaste ROA. Lisäksi tutkielmassa arvioitiin, vaikuttivatko yrityksen ikä, koko tai toimiala käyttöpääoman ja kannattavuuden välisen riippuvuuden voimakkuuteen. Tutkielman aineisto koostui noin 3 000 yrityksen tilinpäätöstiedoista, jotka kerättiin Orbis-tietokannasta vuodelta 2018. Aineisto analysoitiin lineaarisella regressioanalyysillä. Tulokset osoittivat käyttöpääomasyklin ja kannattavuuden välillä tilastollisesti merkitsevän negatiivisen riippuvuussuhteen. Havainnon mukaan yritykset voivat pyrkiä parantamaan kannattavuuttaan käyttöpääomasykliä lyhentämällä. Yrityksen iän ja käyttöpääomasyklin yhteisvaikutus kannattavuuteen ilmeni myös tilastollisesti merkitsevänä negatiivisena riippuvuutena. Tulos kertoi aineiston yrityksistä nuorempien ja niiden yritysten, joilla oli lyhyempi käyttöpääomasykli, olevan useammin yhteydessä parempaan kannattavuustasoon. Lisäksi käyttöpääomasyklin ja kannattavuuden välisen riippuvuussuhteen voimakkuuden havaittiin olevan aineiston eri-ikäisillä yrityksillä jonkin verran erilainen. Riippuvuuden voimakkuus kasvoi yrityksen ikääntyessä, joten käyttöpääoman hallinnan voitiin todeta olevan tärkeintä vanhemmilla yrityksillä. Yrityksen koon ja käyttöpääomasyklin yhteisvaikutus kannattavuuteen ei saanut tässä tutkielmassa tilastollisesti merkitseviä tuloksia. Yrityksen koon ei siten nähty vaikuttavan käyttöpääomasyklin ja kannattavuuden väliseen riippuvuuteen. Sen sijaan yrityksen koon havaittiin olevan itsenäisessä negatiivisessa riippuvuussuhteessa kannattavuuden kanssa. Aineiston yrityksistä pienimmät olivat useimmin kannattavimpia. Toimialavertailussa tutkielman havaitsemat yhteydet käyttöpääomasyklin osalta katosivat. Tilastollisesti merkitsevien tulosten puuttuessa, aineiston toimialoilla käyttöpääoman ei siis havaittu vaikuttavan yrityksen kannattavuuteen. Yleisesti havainnot viittaavat siihen, että yritysjohdolla on mahdollisuus parantaa yrityksen kannattavuutta keskittymällä käyttöpääoman hallinnan tehostamiseen. Käyttöpääoman tulisi olla osa yrityksen jokapäiväistä taloudellista suunnittelua.
Keywords: käyttöpääoma; kannattavuus; toimialat; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|