Verotuksen vaikutus kotitalouksien sijoittamiseen - Mattila, Kaisa (My University, 2006)
Sijoittamisella on kasvava asema yksityishenkilöiden varainhankinnassa. Yleistyvät määräaikaiset ja osa-aikaiset työsuhteet sekä huoli eläkeiän nousemisesta aiheuttavat tarvetta säästää silloin, kun tuloja kertyy. Sijoitusinstrumenttien kasvava valikoima ja erilaiset rahastot tuovat hajauttamisen edut myös pieniä summia sijoittaville yksityishenkilöille. Sijoituspäätöstä tehtäessä ovat verot yksi tärkeä kuluerä, jonka rationaalinen sijoittaja huomioi. Tässä tutkimuksessa pohditaan verojen vaikutusta kotitalouksien sijoittamiseen. Sijoittamisen verotusta tutkitaan verotuksen tarkoituksen ja yleisten periaatteiden pohjalta. Verotuksen päätavoite on fiskaalinen tavoite, eli varojen kerryttäminen julkisyhteisöille. Tärkeimpänä verotukseen liittyvänä periaatteena nostetaan esiin neutraliteettiperiaate, jonka mukaan verotuksen ei pitäisi vaikuttaa sijoittamisen määrään eikä kohdentumiseen. Näin ollen kaikkia sijoituskohteita tulisi verotuksessa kohdella tasavertaisesti. Tämä ei kuitenkaan aina toteudu. Tässä tutkimuksessa etsitään neutraliteetista poikkeamisia vertailemalla eri sijoitusmuotojen verotusta, ja näille poikkeuksille haetaan perusteluja. Tutkimuksessa huomioidaan myös vuoden 2005 verouudistuksen mukanaan tuomat muutokset sijoittamisen verotukseen. Tutkimuksessa selviää, että fiskaalinen tavoite täyttyy sijoittamisen verotuksessa hyvin laajan veropohjan ansiosta. Muihin poliittisiin tavoitteisiin pääsemiseksi käytetään ohjaavaa verotusta. Näihin neutraliteetista poikkeamisiin käytetään keinoina yleensä verotukia. Eniten tukea kohdistuu sijoittamisessa vapaaehtoisen eläkevakuutuksen sekä sijoitusasunnon verottamiseen. Muitakin epäneutraaleja piirteitä löytyy. Suurimpana perusteena veroilla ohjaamiseen ovat kansainväliset syyt. Kansainvälinen kilpailukyky on katsottu hyväksyttäväksi perusteeksi poiketa neutraliteetista. Tämä lienee väistämätöntä globalisaation kiihtyessä. Myös EU:n jäsenyys tuo Suomelle paineita verojärjestelmän muokkaamiseen eurooppaoikeuden mukaiseksi.
Keywords: sijoittaminen; verotus; neutraliteettiperiaate; fi=Talousoikeus|en=Business Law|