Keskittämisen vaikutuksista poliisihallinnossa : Rikostorjunnan toimintojen keskittämisen vaikutukset rikosten selvittämiseen Pohjanmaan poliisilaitoksessa - Kallio, Teemu (My University, 2026)
Hallinnon uudistaminen on ollut esillä Suomessa lähes jokaisella alalla viimeisten vuosikymmenten aikana. Uudistamista ovat kokeneet niin opetusala, sosiaali- ja terveysala kuin myös poliisitoiminta. Itse poliisitoiminta on ollut muutoksien kohteena neljään otteeseen viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana ja oletettavaa on, ettei uudistuminen pääty koskaan. Uudistusten pääasiallisena tavoitteena on jatkuvasti uudelleenorganisointi kustannustehokkuuden parantamiseksi. Tämän tutkimuksen kohteena on Pohjanmaan poliisilaitos, ja tarkemmin vielä EteläPohjanmaan alue. Tarkoituksena on selvittää, minkälaisia vaikutuksia hallinnon rakenneuudistuksilla on ollut rikostorjunnan tasoon rikosten selvittämisasteen osalta Suupohjan seutukunnassa, jossa on vuonna 2019 toteutettu hallinnon uudistamista siten, että rikospoliisin palvelut on Suupohjasta keskitetty Seinäjoen poliisiasemalle. Lisäksi tutkimuksen toisena kohteena on poliisia ohjaava lainsäädäntö. Tutkimuksen tavoitteena on tarkastella sitä, mitä poliisia ohjaavassa lainsäädännössä mainitaan palveluiden saatavuudesta sekä tasapuolisuudesta. Tutkimus on jaettu kahteen osaan, joista ensimmäinen on lainopillinen, ja toinen empiirinen. Poliisia ohjaavaan lainsäädäntöön on pureuduttu lainopillisin keinoin pyrkien selvittämään lainsäädännön sisältöä sekä tarkoitusperiä. Lisäksi tutkimuksessa on perehdytty siihen, mitkä säädökset poliisitoimintaa yleisesti ohjaavat sekä siihen, miten Euroopan unioni pyrkii vaikuttamaan jäsenvaltioidensa poliisitoiminnan järjestämiseen. Rikostorjunnan tasoa taas on tarkasteltu empiirisesti tilastojen avulla, pyrkien selvittämään uudistuksen mahdolliset vaikutukset. Tutkimuksessa käytettävät tilastot ovat pääosin peräisin Tilastokeskuksen tietokannoista sekä tilastoista. Tutkimus osoittaa, että ainakaan paikallisesti seutukuntien kokoluokassa toteutettava hallinnon toimintojen keskittäminen ei suoraan tarkoita, että työn tuloksellisuus heikentyisi, tai ihmisten luottamus poliisiin radikaalisti vähenisi. Se onko keskittämisellä vaikutuksia moneen muuhun seikkaan alueella, jää tämän tutkimuksen ulkopuolelle, mahdollisten tulevien muiden tutkimusten selvitettäväksi.
Keywords: poliisi (organisaatiot); rikokset; viranomaiset; poliisilaitokset; lainsäädäntö; uudistukset; Pohjanmaa; fi=Julkisoikeus|en=Public Law|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|