The Social Impact of Learning Communities in Circular Economy: Case BECOME Project - Järvipetäjä, Alina (My University, 2026)
Ilmastonmuutoksen vaikutukset ja niiden vähentäminen edellyttävät innovatiivisia ratkaisuja. Kiertotalous on transformatiivinen kestävän kehityksen strategia, ja kiertotalousratkaisut voivat olla avainasemassa ilmastonmuutoksen vaikutusten vähentämisessä. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan, miten BECOME-projektin oppimisympäristöt vaikuttavat kiertotalouden toteutumiseen ja millaisia sosiaalisia vaikutuksia niillä on. Tutkimus perustuu laadulliseen tutkimukseen ja teoreettisena viitekehyksenä toimii kiertotalous-teoria, joka käsittelee nykyisen lineaarisen talousmallin korvaamista kiertotalousmallilla. Keskeisiä käsitteitä ovat kehdosta kehtoon, oppimisyhteisöt, sosiaaliset vaikutukset, aluekehitys, kes-tävyysopetus ja sosiaalinen kestävä kehitys. Tutkimuksen empiirinen aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla haastatteluilla BECOME-projektin henkilöstöltä. Haastateltavat kertoivat omia kokemuksiaan oppimisyhteisöistä ja niiden sosiaalisista vaikutuksista. Tutkimustulokset osoittavat, että kiertotalouden oppimisyhteisöt edistävät kiertotaloustaitoja muun muassa mahdollistamalla tehokkaan tiedon jakamisen. Lisäksi kiertotalouden oppimisympäristöt edistävät sosiaalista kestävää kehitystä lisäämällä verkostoitumismahdollisuuksia, yhteistyötä ja edistämällä osallistujien työllistymismahdollisuuksia. Haasteita projektissa ovat muun muassa eri kiertotalousosaamisen tasot, kielelliset tasoerot sekä eri tavat tehdä yhteistyötä. Tutkimuksen johtopäätöksenä voidaan todeta, että sosiaalisten vaikutusten arviointiin tarvitaan paremmin saatavilla olevia indikaattoreita. Lisäksi projektin sosiaalisia vaikutuksia tulee tutkia tarkemmin projektin päätyttyä. Tämä tutkimus ehdottaa projektin sosiaalisten vaikutusten arviointiin SIA viitekehystä, jonka perusteella vaikutuksia tulisi arvioida. Tulokset tarjoavat puitteet tulevaisuuden sosiaalisten vaikutusten arvioinnille ja antavat arvokasta tietoa projekteille, jotka haluavat mitata omia sosiaalisia vaikutuksiaan.
Keywords: circular economy; regional development; social sustainability; fi=Aluetiede|en=Regional Studies|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|