Helsingin Sanomien tieteenaloista välittämä kuva - Tarkastelussa Tiede & Luonto -sivujen pääartikkelit - Nyqvist, Tuula (My University, 2007)
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, minkälaisia tiedeartikkeleita Helsingin Sanomien tiistaisin ilmestyvillä Tiede & Luonto -sivuilla julkaistaan. Tutkimusaineisto koostuu Tiede & Luonto -sivu-jen etusivun suurimmista tiedeartikkeleista, pääartikkeleista. Aineisto on kerätty ajanjaksolla 6.9.2005–5.9.2006 ja tarkasteltavana on 52 artikkelia. Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa tarkastellaan sisällön erittelyn avulla, mille tieteenaloille julkaistavat artikkelit kuuluvat. Tarkastelun kohteena ovat lisäksi artikkeleiden kirjoittajat. Jos artikkeli on tutkijan kirjoittama selvitetään, miten hän itse esiintyy kirjoittamassaan tekstissä ja mistä instituutiosta tulee. Tutkimuksessa selvitetään myös, ovatko artikkeleissa esiintyvät tutkijat suomalaisia vai ulkomaalaisia ja missä tutkimus on tehty. Tutkimuksen toisessa vaiheessa analysoidaan laadullisin analyysimenetelmin, mitä uutiskriteereitä julkaistuissa tiedeartikkeleissa esiintyy. Lähem-pään tarkasteluun on valittu kymmenen artikkelia, joita analysoidaan 12 uutiskriteerin pohjalta. Lähitarkastelun perusteella kolmen yleisesti esiintyvän uutiskriteerin (tuoreus, relevanssi ja henkilöitävyys) ilmenemistä tarkastellaan lisäksi koko tutkimusaineistossa. Tutkimustulosten perusteella eniten julkaistaan biologiaan (21) sekä lääketieteeseen (9) liittyviä artikkeleita. Näiden lisäksi matemaattis-fysikaalisiin ja teknisiin tieteisiin kuuluu yhteensä 14 artikkelia (geologia, fysiikka, meteorologia, tähtitiede ja teknologia). Mui-den tieteenalojen artikkeleita julkaistaan vain muutama. Tiedetoimittajien kirjoittamia artikkeleita on 25 ja muiden toimittajien 20. Tutkijat kirjoittavat 13 artikkelia. Tutkijoiden instituutio on joko yliopisto tai korkeakoulu. Tutkijat esiintyvät itse kirjoittamissaan artikke-leissa ainoastaan yhdes-sä, ja siinäkin ainoastaan viitataan tehtyyn tutkimukseen. Artikkeleissa esitellään enemmän kotimaisia tutkijoita ja tutkimusta, mutta ero ulkomaisten tutkijoiden ja tutkimuksen määrään ei ole suuri. Uutiskriteeritarkastelussa 14 artikkelia luokitellaan ajankohtaisiksi. Relevanssia uutiskriteerinä löytyy 37 artikkelista, jolloin artikkelissa esiintyy viittauksia lukijoiden elä-mään. Henkilöitä esitellään runsaasti, mutta varsinaisesti uutiskriteerinä henkilöitävyys ilmenee 45 artikkelissa. Analyysin perusteella Tiede & Luonto -sivut esittelevät melko suppean määrän eri tieteenaloja artikkeleissaan. Artikkeleiden kirjoittajina tutkijat ovat hyvin näkyvillä, joten se innostanee tutkijoita tulemaan entistä enemmän julkisuuteen.
Keywords: popularisointi; tiedejournalismi; tieteen tiedotus; uutiskriteerit; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|