ABC-analyysi yrityksen työkaluna - Wilamo, Hanna (My University, 2008)
Tämän pro gradu-työn teoriaosuus käsittelee varastonhallintaa ja materiaalinohjausta valmistavan tuotannon näkökulmasta. Erityisesti tarkastellaan ABC-analyysin käyttöä, sen sovelluksia ja sovelluskohteita. Yrityksessä varastoja syntyy monista syistä. Pääasiassa varastoja syntyy esimerkiksi epävarmuudesta ja materiaalien hankintakustannuksista johtuen. Esimerkiksi kappalekohtainen hinta saattaa olla alhaisempi suurissa erissä tilattuna. Varastointi aiheuttaa yritykselle kuitenkin kustannuksia vuositasolla noin 20 – 40 % varaston arvosta. Nykyään yrityksen kilpailukyvyn ylläpitäminen vaatii, että toimitaan entistä pienempien varastojen avulla ja varastointikustannukset ovat mahdollisimman alhaiset. Toisaalta yrityksen toiminnalla on vaatimuksia myös varaston palvelutasosta. Korkeampi palvelutaso tarkoittaa myös korkeampia varastointikustannuksia, joten palvelutason määrittäminen on yritykselle strateginen ratkaisu. Varaston- ja materiaalinohjauksen tavoitteena onkin pitää materiaalihankinnat sekä varastotason toiminnan sekä palvelutason kannalta optimaalisella tasolla, samalla minimoiden varastoon sitoutuvan pääoman. Varaston- ja materiaalinohjaukseen on olemassa useita menetelmiä. Yksi monipuolisimmista ja käytetyimmistä on ABC-analyysi. ABC-analyysi on Pareton periaatteeseen pohjautuva erotteleva analyysi, jonka tarkoituksena on erottaa merkitsevät tekijät vähemmän merkitsevistä. Tässä työssä käytettiin ABC-analyysiä eräässä metalliteknologian yrityksessä kahden tapauksen tarkasteluun. Ensimmäisessä tapauksessa ABC-analyysiä käytettiin sovellettua kahden muuttujan ABC-analyysiä varastonhallinnan työkaluna muuttuvassa tuotantotilanteessa, kun varaston arvoa haluttiin laskea. Toisessa tapauksessa tarkasteltiin ABC-analyysin käyttöä inventointierojen analysoinnissa sekä inventointiraportoinnin kehittämisessä. Työssä havaittiin ABC-analyysin soveltuvan käytettäväksi hyvin näissä tapauksissa. Lisäksi voitiin todeta, kuten alan kirjallisuudessakin, että ABC-analyysi on monipuolinen ja helppokäyttöinen työkalu.
Keywords: Varasto; varastointi; ABC-analyysi; materiaalinhallinta.; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|