Psykologinen turvallisuus ja eettinen johtaminen: Systemaattinen kirjallisuuskatsaus - Aakko, Sanna (My University, 2024)
Yhteiskunnallisten rakenteiden ja käytäntöjen muutokset aiheuttavat epävarmuutta ihmisissä, mikä heijastuu heidän hyvinvointiinsa. Etenkin terveydenhuollossa on käynnissä mittava hallin nollinen muutos, mikä vaatii terveydenhuoltopalveluiden muutosta organisaatioiden sisällä ja suhteessa yhteiskuntaan. Uusi tilanne ja rajalliset resurssit terveydenhuollossa tekevät päätök senteosta hankalaa. Terveydenhuolto keskittyy ihmisen hyvinvoinnin edistämiseen. Sen toimin taa määrittävät sekä lainsäädäntö että alan vahvat eettiset periaatteet, jotka ohjaavat ammat tikäytäntöjä ja päätöksentekoa. Eettiset ristiriidat saattavat lisätä eettisen sokeuden riskiä, mikä voi johtaa lyhytnäköiseen ja epäeettiseen toimintaan. Sopeutuminen muutokseen vaatii organi saatioilta jatkuvaa oppimista ja resilienssiä eli joustavuutta. Eettinen johtaminen lisää työyhtei sön psykologista turvallisuutta, mikä mahdollistaa oppivan ja suorituskykyisen organisaation Tämän pro gradu -tutkielman tarkoitus on kartoittaa miten psykologinen turvallisuus ja eettinen johtaminen kytkeytyvät toisiinsa terveydenhuollon kontekstissa kansainvälisten tutkimusartikke leiden mukaan. Lisäksi kartoitetaan, miten eettinen sokeus näkyy psykologista turvallisuutta ja eettistä johtamista käsittelevässä tutkimusaineistossa. Tutkimus toteutettiin systemaattisena kir jallisuuskatsauksena. Tutkimusaineisto sisälsi 27 kansainvälistä, vertaisarvioitua, empiirisistä tut kimusartikkelia, jotka käsittelivät eettistä johtamista ja /tai psykologista turvallisuutta terveyden huollon kontekstissa. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla. Aineiston perusteella voidaan sanoa, että eettinen johtaminen ja psykologinen turvallisuus ter veydenhuollon kontekstissa on vähän tutkittu aihe. Tutkimusaineiston analyysista muodostui kolme (3) pääluokkaa: 1) inhimillinen toimintakulttuuri ja johtaminen, 2) yhteistyö ja vuorovai kutus ja 3) ennakointi ja jatkuvuuden turvaaminen. Eettinen johtaminen ja psykologinen turval lisuus tukevat henkilöstön työhyvinvointia, parantavat hoidon laatua ja edistävät potilasturvalli suutta. Ne mahdollistavat avoimen vuorovaikutuksen ja tehokkaan ongelmanratkaisun työyhtei sössä ja siten lisäävät resilienssiä. Tutkimusaineistoista havaittiin joitakin viitteitä riskitekijöistä, jotka voivat altistaa eettiselle sokeudelle. Lisäksi eettinen johtaminen sekä psykologinen turval lisuus mahdollisesti vähentävät eettisen sokeuden riskiä. Tämä väite vaatii kuitenkin lisäselvitystä.
Keywords: fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|