Vapaaehtoisen tilintarkastuksen merkitys pienyrityksen tilinpäätöksen luotettavuuden ja ennustuskyvyn lisäämisessä lainamarkkinoilla - Tervo, Sanna (My University, 2014)
Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää vapaaehtoisen tilintarkastuksen vaikutusta pienyrityksen tilinpäätöksen luotettavuuden ja ennustuskyvyn paranemiseen niin, että sillä olisi merkitystä myös lainamarkkinoilla. Tutkielmassa selvitetään yrityksen näkökulmasta, miksi vapaaehtoinen tilintarkastus kannattaisi järjestää ja miten tilintarkastus voi vaikuttaa yrityksen vieraan pääoman korkokustannusten muodostumiseen. Tutkielmassa tarkastellaan tilintarkastuksen hyötyjä myös lainanantajien näkökulmasta ja selvitetään, miten lainanantajat voivat hyötyä tilintarkastetusta taloudellisesta informaatiosta. Tutkielman teoriaosassa käsitellään kansainvälisten tutkimusten tuloksia, joista useat osoittavat tilintarkastuksen pienentävän yrityksen lainan korkokustannuksia vähentämällä tilinpäätöksen virheellisyyksiä ja jopa tuloksenjärjestelyä. Tilintarkastuksen on osoitettu lisäävän myös tilinpäätöksen luotettavuutta muun muassa omaisuuden arvostamisessa. Luotettavamman taloudellisen informaation ansiosta tilintarkastuksen on osoitettu hyödyttävän lainanantajia, kun lainaajan valvonnasta johtuvat kustannukset vähenevät. Valvontakustannusten pieneneminen ilmenee matalampina korkoprosentteina, mikä johtaa myös yrityksen kannalta suotuisampaan tulokseen (esim. Minnis 2011; Cano Rodríguez & Sánchez Alegría 2012.) Tutkielman empiirisessä osassa tutkimusaineistona käytetään suomalaisia yksityisiä osakeyhtiöitä ja tutkimusmenetelmänä lineaarista regressioanalyysia. Tutkielman tulokset eivät kuitenkaan osoita yhteyttä vapaaehtoisen tilintarkastuksen ja matalampien lainan korkojen välillä. Tilintarkastuksen valinneet yritykset osoittautuvat päinvastoin riskisemmiksi lainanantajien kannalta, ja niiden korkoprosentit kasvavat tilintarkastuksen myötä. Vapaaehtoinen tilintarkastus näyttäisi kuitenkin parantavan yleisesti tilinpäätöksen erien luotettavuutta ja ennustuskykyä, mutta sen merkitystä lainanantajille ei tutkielman tuloksilla pystytä suoranaisesti osoittamaan.
Keywords: tilintarkastus; korko; luotettavuus; ennustuskyky; pienyritys; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|