Muutosjohtaminen ja sen viestintä - Arvola, Pasi (My University, 2012)
Muutosjohtaminen on yksi johtamisen osa-alue. Koko henkilöstö tulisi saada mukaan sitoutumaan muutokseen motivoituneesti, koska se omalla merkittävällä panoksellaan edesauttaa muutosprosesseille asetettujen päämäärien ja tavoitteiden saavuttamisessa. Viestinnän merkitystä johtajuudessa ei voi sivuuttaa, sillä johtaminen ja viestintä toimivat rintarinnan. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan muutosjohtamista ja sen viestintää. Tutkimuksen tavoitteena oli vastata kysymykseen; mitä on muutosjohtaminen ja mitkä ovat sen onnistumiseen vaikuttavat keskeiset tekijät. Tarkoituksena oli myös selvittää miten muutoksista kannattaa viestiä henkilöstölle ja onko viestinnällä ja muutosjohtamisella yhteyttä muutosprojektien läpiviemisen onnistumisessa. Tämä tutkimus koostuu teoreettisesta kirjallisuuskatsauksesta sekä viidessä kohdeorganisaatiossa toteutetusta empiirisestä tutkimuksesta. Tutkijan tarkoituksena on kuvata muutosta, johtajuutta, muutosjohtamista ja yrityksen sisäistä viestintää. Teorioista tärkeimmät olivat Lewinin ja Kotterin muutosjohtamisen mallit, sekä transformationaalisen johtajuuden teoria. Tutkimuksessa havaittiin, että muutosjohtamisella ja sen viestinnällä on suuri merkitys muutosprosessien onnistumisen kannalta. Muutoksen aikaansaamiseksi tarvitaan muutosjohtamisen ohella uskottavaa viestintää, jonka tulee ilmetä niin sanoissa kuin teoissa. Johtajan rooleista korostui esikuvan ja yhteydenpitäjän roolit. Tutkimus vahvistaa näkemystä, että hyvin johdetulla ja hallitulla muutosprosessilla luodaan puitteet onnistumiselle sekä mahdollistetaan koko organisaation mukanaolo muutosprosessissa. Puutteellinen tiedottaminen ja muutosviestintä vastaavasti ruokkivat työntekijöiden epävarmuutta ja muutosvastarintaa. Muutosviestintä on keskeinen osa muutosjohtamista. Tätä johtopäätöstä tukivat myös empiirisen tutkimuksen tulokset.
Keywords: johtaminen; muutos; muutosjohtaminen; muutosvastarinta; sisäinen viestintä; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|