Älykäs Frami - Kokemuksia toimitilasuunnitelma- ja seurantajärjestelmästä - Sysilampi, Timo (My University, 2006)
Seinäjoen teknologia- ja innovaatiokeskus FRAMI on vuonna 2003 valmistunut yritys-, tutkimus- ja koulutusrakennus, jota hallinnoi Seinäjoen Teknologiakeskus Oy. Seinäjoen Teknologiakeskus Oy:n toiminta-ajatuksena on teknologiayritysten liiketoiminnan kehittäminen. Tehtävää toteutetaan tila-, yrityshautomo- ja kehityspalvelujen avulla. Seinäjoen Teknologiakeskus Oy on asiantuntijayritys, jossa palvelujen tarjonta on erillisiin projekteihin liittyvää ja paljolti yksittäisten henkilöiden osaamisen varassa. Palvelut perustuvat toimitilojen vuokraamiseen ja toimintaympäristön kehittämiseen sekä kehityspalveluiden tarjoamiseen yrityksille. Tämän diplomityön tavoite oli ottaa käyttöön strategisen toimitilajohtamisen menetelmät, joilla integroidaan toimitilojen johtaminen yrityksen toimintastrategiaan. Toimitilastrategialla saavutetaan kustannustietoisuuden lisääntymistä ja toiminnan läpinäkyvyyttä. Toimitilastrategia on osa yrityksen tuottavuushanketta ja tuo esiin toimitilahallinnon tärkeän roolin toimintamenojen säätelyssä ja toimitilojen kehittämisessä. Kiinteistöpalveluiden laatuluokituksen kehittäminen antaa nykyistä paremmat edellytykset kiinteistöjen suunnitelmalliselle ylläpidolle, joka on keskeinen osa kiinteistöjen pitkän tähtäimen kannattavuutta. Työn tuloksena otettiin käyttöön palvelusopimusten ohjaus- ja hallintajärjestelmä. Työn tuloksena syntyi myös tuotelista nykyisistä tuotteista ja tuoteideoista, yhteinen ohjeistus tuotteistuksen periaatteista ja tuote- ja prosessikuvauksista sekä päätös tuotteistettavista tuotteista. Kehitysprojektin tuloksia hyödynnetään yhtiön markkinoinnissa sekä strategisessa suunnittelussa.
Keywords: toimitilajohtaminen; toimitilastrategia; kiinteistöjohtaminen; kiinteistöpalvelut; tuotteistaminen; fi=Automaatiotekniikka|en=Automation Technology|; fi=Sähkö- ja energiatekniikan koulutusohjelma (DI)|