Virtuaalisairaalan käyttöliittymäsuunnittelu: lähtökohtia terveydenhuollon tarpeisiin suunniteltaviin internetpalveluihin - Ek, Hanna (My University, 2003)
Pro gradu –tutkielman tavoitteena on tutkia terveydenhuolto-organisaatioiden teknologista sovellusta, virtuaalisairaalaa, käyttöliittymämuotoisena informaatiojärjestelmänä. Pääpaino tutkielmassa on internetsovellusten käyttöliittymäsuunnittelussa, missä pyritään huomioimaan myös terveydenhuoltoalan tarpeet ja vaatimukset. Tutkielma toteutetaan sosioteknistä tutkimussuuntaa edustavan avoimen järjestelmän tehtäväanalyysin mukaisesti. Tehtäväanalyysi koostuu kahdeksasta suunnitteluvaiheesta, joissa määritellään uuden järjestelmän vaatimukset, analysoidaan nykyistä järjestelmää sekä arvioidaan virtuaalisairaalaa uutena sosioteknisenä järjestelmänä. Kussakin suunnitteluvaiheessa käsitellään kyseessä olevaan suunnitteluvaiheeseen liittyen teoriaa, tutkimusaineistosta saatuja tutkimustuloksia sekä virtuaalisairaalan käyttöliittymän ominaisuuksia. Tutkimusaineistona käytetään viittä jo toiminnassa olevaa virtuaalisairaalan sovellusta, jotka on valittu mukaan tutkielmaan niiden sisältöjen ja toimintaideoiden perusteella. Tutkielman tulokset ovat laaja-alaisia ja tarjoavat nykyistä parempia lähtökohtia terveydenhuolto-organisaatioiden ja korkean teknologian lähentymiselle. Konkreettisemmin tutkimustulokset auttavat suunnittelemaan terveydenhuollon eri sidosryhmien välistä vuorovaikutuskanavaa. Lisäksi, tutkielma tarjoaa oivallisen perustan virtuaalisairaalan lisäksi myös muiden internetsovellusten käyttöliittymäsuunnittelulle.
Keywords: Käyttöliittymä; Internet; Terveydenhuoltoala; Virtuaalitodellisuus ja Vuorovaikutus; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|; fi=Multimediajärjestelmien ja teknisen viestinnän koulutusohjelma|en=Multimedia Systems and Technical Communication|