Phraseolexeme in Ratgebungen unter besonderer Berücksichtigung der Horoskoptexte - Mikkola, Kirsi (My University, 2002)
Tutkielmani käsittelee saksan kielen idiomien roolia aikakauslehtien erilaisissa neuvoissa. Tutkimusaineistoksi on valittu ne fraseologiset rakenteet, jotka ovat vähintään osittain idiomaattisia, vakaita ja jo sanakirjassa esiintyviä. Nämä 433 esimerkkiä on kerätty kahdentyyppisistä lehdistä. Toinen ryhmä koostuu miehille tarkoitetuista moottorilehdistä ja toinen naistenlehdistä. Yli neljännes esimerkeistä on peräisin horoskooppien neuvoista, ja siksi tutkielmani erityiseksi tarkastelukohteeksi on valittu horoskooppitekstit. Työn teoriaosassa käsitellään pääasiassa fraseologiaa ja sen usein sekavaakin käsitteistöä sekä idiomin kriteereitä. Teoriaosassa esitellään myös aikakauslehtien yleisiä kielellisiä piirteitä sekä pohditaan tarkemmin, millä tavalla neuvovat tekstit voidaan aikakauslehdissä rajata. Tutkimusosassa esitellään, millaisia idiomaattisia rakenteita tarkasteluun valituissa neuvoissa esiintyy sekä pohditaan, miten ja miksi idiomeja käytetään. Idiomit luokitellaan aluksi pääsanansa perusteella erilaisiin aihepiireihin, jonka jälkeen tarkastellaan rakenteiden muuntelumahdollisuuksia, tyylillisiä piirteitä sekä käyttömahdollisuuksia. Tutkimuksessa kävi ilmi, ettei rakenteiden aihepiireillä tai pääsanoilla ole yhteyttä neuvojen sisältöön. Lähes viidennes kaikista tutkimukseen valituista idiomeista oli muunneltuja, toisaalta tyylin osalta suurin osa oli neutraaleja. Yleisesti voi todeta, että idiomaattisia rakenteita käytetään erityisesti tekstisisällön tiivistämiseen, minkä vuoksi niiden suuri määrä ja tärkeä rooli lyhyissä horoskooppiteksteissä on helppo ymmärtää. Horoskooppitekstien tarkastelu olikin idiomien osalta erittäin kiinnostavaa. Sitä vastoin kahden eri lehtityypin välinen vertailu osoittautui vähemmän mielenkiintoiseksi, sillä moottorilehdissä ei yleisesti tunnuta hyödyntävän tämäntyyppisten idiomien käyttömahdollisuuksia.
Keywords: Phraseologie; Phraseolexem; Ratgebung; Horoskoptext; fi=Saksan kieli ja kirjallisuus|en=German Language and Literature|