Voltti-ampeeri-vastusmittauksen hyödyntäminen kolmivaihemoottoreiden vaihevastusmittauksissa ABB IEC LV Motorsin koekentällä - Laiho, Leevi (My University, 2026)
Tämä kandidaatintutkielma on tehty ABB Oy:n toimeksiannosta. Työssä käsitellään sähkö-moottorien vaihevastusmittauksen automatisointia volttiampeerimenetelmää hyödyntäen ABB IEC LV Motorsin koekentällä. Tavoitteena on tehostaa koestusprosessia, parantaa työ-turvallisuutta ja parantaa koestuksen laatua korvaamalla nykyinen manuaalinen mittausme-netelmä. Manuaalinen mittaus on hidas ja työturvallisuuden kannalta riskialtis työvaihe. Ma-nuaalisessa mittauksessa voi käydä inhimillisiä virheitä, kun työskennellään kiireellisissä aika-rajoissa. Työn kirjallisessa osassa käydään läpi vastusmittauksen ominaisuuksia ja vertaillaan eri mene-telmien heikkouksia ja vahvuuksia. Perehdytään tyyppitestausprosessiin ja jäähtymäkäyrän mittaukseen osana tyyppitestausta. Arvioidaan menetelmiä työturvallisuuden ja työmäärän perusteella. Selvitetään mahdollisuutta toteuttaa automaattinen vastusmittaus ja mahdollisia siihen liittyviä ongelmia. Työn kokeellisessa osassa testattiin vaihevastuksien mittaamista nelijohdinperiaatteella. Tar-koituksena oli selvittää nelijohdinmenetelmän tarkkuutta manuaaliseen mittaukseen verrat-tuna. Mittausjärjestelyssä hyödynnettiin Fluke Norma 5000-tehoanalysaattoria ja erillistä tasajännitelähdettä. Tuloksia verrattiin koekentän käyttämään ja kalibroituun Cropico DO5000-mikro-ohmimittariin. Tulokset osoittavat, että ehdotetulla menetelmällä saavutetaan luotettava mittaustarkkuus. Volttiampeerimenetelmän ja referenssimittauksen tulosten ero oli käytännön sovelluksien kannalta merkityksetön. Työ osoittaa, että siirtyminen automaattiseen mittaustapaan on järkevä vaihtoehto. Esitetyt haasteet kuten integrointi osaksi MotLab-ohjelmistoa ja auto-maatiota sekä mittauskaapelointi ja mittausvirran syöttö pitää saada ratkaistua järkevästi.
Keywords: sähkömoottorit; resistanssi; automaatio; fi=Energiatekniikka|en=Energy Technology|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|; Energiatekniikka