Tietotekniikan kehittyminen - Klockars, Mikael (My University, 2010)
Tutkielmassa tehdään historiakatsaus tietotekniikan nopeaan kehittymiseen sekä tutustua lupaaviin tulevaisuuden tietotekniikoihin. Tarkasteltavat pääkohdat ovat tietotekniikan laitteistokehitys ja ohjelmistokehitys. Tarkastelu tapahtuu teknisestä ja liiketoiminnallisesta näkökulmasta. Tutkimusmenetelmänä on kirjallisuuteen perustuva aineistopohjainen analyysi. Tietokoneen keksimiseen johti koneellinen laskenta (mm. mekaaniset laskimet), automaattinen koneenohjaus (mm. kudontakoneet) sekä näiden yhdistäminen reikäkorttikoneen keksimisen myötä. Ensimmäinen elektroninen tietokone, Eniac, kehitettiin vuonna 1946. Aluksi tietokoneen digitaalipiirit toteutettiin elektroniputkilla, jotka ensin korvattiin transistoreilla ja sitten mikropiirille integroiduilla digitaalipiireillä eli mikroprosessorilla. Laitteistokehitys on noudattanut Mooren lakia jo pian 50 vuotta. Ohjelmistokehitys on tapahtunut laitteistojen kehittymisen myötä. Ohjelmistokehitykseen ovat vaikuttaneet myös erilaisten ohjelmointikielten, ‐alustojen sekä projektinhallintamenetelmien kehittyminen. Internet on vauhdittanut etenkin tietotekniikan yleistymistä mm. luomalla uusia mahdollisuuksia hyödyntää tietotekniikkaa. Tulevaisuudessa kehitys nykytekniikoiden osalta luultavasti tasaantuu. On olemassa kuitenkin uusia kehitteillä olevia tekniikoita, jotka mahdollistaisivat tietotekniikan nopean kehittymisen myös tulevaisuudessa.
Keywords: tietotekniikka; tietokonelaitteisto; ohjelmisto; historia; kehitys; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|