Green Public Procurement : Case: The city of Helsinki - Vuola, Vilma (My University, 2021)
Tutkimuksen kohteena ovat julkisten hankintojen ympäristönäkökulmat. Ympäristöön liittyvät haasteet, kuten ilmastonmuutos, luovat uusia vaatimuksia julkisten organisaatioiden toimintaan. Suuren vaikuttavuuden vuoksi julkiset hankinnat ovat tärkeä menetelmä ohjaamaan markkinoita ympäristöystävällisempään suuntaan. Tutkimuksen teoria koostuu julkisista hankinnoista ja niiden ympäristövaatimuksista. Teoriaosuudessa käydään läpi voimassa olevaa kansallista ja kansainvälistä lainsäädäntöä sekä muuta ohjeistusta ja linjauksia liittyen ympäristönäkökulmien huomioon ottamiseen julkisissa hankinnoissa. Teoriaosuuden pääosassa on Green Public Procurement, eli suomennettuna vihreät julkiset hankinnat, sen määritelmät, mahdollisuudet ja haasteet sekä sen käyttäminen julkisissa hankinnoissa. Teoriaosuuden tarkoituksena on pohjustaa tutkimuksen olennaisimmat elementit, ennen niiden tuomista käytäntöön. Tutkimuksen tarkoitus on tutkia julkisten hankintojen ympäristönäkökulmien toteutumista Helsingin kaupungin hankintatoiminnoissa. Tutkimus toteutetaan dokumenttianalyysina ja tapaustutkimuksena. Tutkimusaineisto koostuu Helsingin kaupungin saatavilla olevista dokumenteista ja informaatiosta, kuten hankintastrategiasta ja ympäristöpolitiikasta. Analyysin tarkoituksena on kohdistaa tarkastelu dokumenteista nähtäviin hankinnoille asetettuihin ympäristövaatimuksiin ja -näkökohtiin. Tutkimusvaiheessa tarkastellaan Helsingin kaupungin yleisiä ympäristötavoitteita sekä ympäristönäkökulmasta hankintojen tavoitteita, kriteerejä ja ohjausta, hankintoihin liittyviä projekteja, mutta myös hankintatoimien seurantaa ja raportointia. Jokaiselta osa- alueelta etsitään omia dokumentteja, joita analysoidaan ympäristönäkökulmasta. Tutkimushavaintoina voidaan nostaa esiin, että ympäristönäkökulmat on huomioitu jokaisessa tarkasteltavassa dokumentissa ja aineistossa. Helsingin yhtenä suurimmista tavoitteista on keskittyä ilmastotoimissaan hankintoihin ja niiden avulla tehtävään ilmastotyöhön. Helsinki on myös listannut monia erilaisia ympäristötavoitteita hankinnoille. Helsinki on myös mukana erilaisissa kansainvälisissä ja kansallisissa projekteissa, joiden tarkoitus on edistää ympäristönäkökohtia julkisissa hankinnoissa. Tavoitteiden toteutumisen seuraaminen ja raportointi tapahtuu pääosin liitettynä Hiilineutraali Helsinki 2035-projektiin, mutta myös muilla toiminnoilla on omia tapojaan tämän toteuttamiseen. Silti, konkreettisista toimista eri organisaatiotasoilla on vielä vähän tietoa. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että ympäristönäkökulmat ovat jo hyvin tunnettuja Helsingin kaupungin hankinnoissa. Tulevaisuudessa ympäristönäkökulmia tullaan kuitenkin ottamaan yhä enemmän huomioon ja konkreettisia ilmastotoimia edistetään jatkuvasti.
Keywords: public procurement; Helsinki; environmental effects; carbon neutrality; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|