Tilintarkastusyhteisön toimiston koon vaikutus tilintarkastuksen laatuun - Aunio, Anna (My University, 2011)
Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää sitä, onko tilintarkastusyhteisön toimiston koolla vaikutusta tilintarkastuksen laatuun. Mielenkiinnon kohteena on erityisesti se, pystyvätkö tilintarkastusmarkkinoita hallitsevat suuret Big 4 -tilintarkastusyhteisöt säi-lyttämään yhdenmukaisen tilintarkastuksen laadun eri toimistojensa välillä. Mahdollisille laatueroille on kaksi keskeistä perustelua. Ensinnäkin, toimistotasolle siirryttäessä yksittäisen asiakkaan merkitys kasvaa. Tällöin tilintarkastustoimiston koon pienentyessä taloudellinen riippuvuus yksittäisestä asiakkaasta saattaa heikentää tilintarkastajan ob-jektiivisuutta ja näin ollen myös tilintarkastuksen laatua. Lisäksi erikokoisten toimistojen henkilöstön määrä vaihtelee, jolloin erot kollektiivisen ammattitaidon määrässä saattaa aiheuttaa laatueroja toimistojen välillä. Tilintarkastuksen laatua mitataan tässä tutkielmassa poikkeavien harkinnanvaraisten erien määrällä sekä todennäköisyydellä, että taloudellisissa vaikeuksissa oleva yritys saa going concern -lausuman. Toimiston kokoa mitataan kolmella mittarilla: tilintarkas-tusasiakkaiden määrällä, auktorisoitujen tilintarkastajien määrällä sekä tarkastettujen tasevarojen määrällä. Tutkimus toteutetaan ruotsalaisten yritysten tilinpäätöstiedoilla vuosilta 2003–2007. Tutkimuksessa on mukana Tukholman, Malmön ja Göteborgin Big 4 -yhteisöjen asiakkaita. Tulokset viittaavat siihen, että tilintarkastustoimiston koolla ei ole vaikutusta poik-keavien harkinnanvaraisten erien määrään eikä todennäköisyyteen, että taloudellisissa vaikeuksissa oleva yritys saa going concern -lausuman. Tulokset poikkeavat aikaisem-masta vastaavasta tutkimuksesta, mikä saattaa johtua Ruotsin erilaisesta tilintarkas-tusympäristöstä.
Keywords: toimistotaso; tilintarkastustoimiston koko; tilintarkastuksen laatu; going concern; poikkeavat harkinnanvaraiset erät; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|