VASTUULLINEN SIJOITTAMINEN SUOMESSA: Tapaustutkimuksia suomalaisten instituutioiden vastuullisesta sijoittamisesta - Isomäki, Ilari (My University, 2016)
Tässä tutkimuksessa perehdytään vastuullisen sijoittamisen taustaan ja menetelmiin. Tutkimuksen teoriaosuudessa tarkastellaan vastuullisen sijoittamisen kehittymistä ja esitellään vastuullisen sijoittamisen menetelmiä. Lisäksi tutkielmassa esitellään suu-rimmat työeläkevakuuttajat ja käydään läpi jokaisen työeläkeyhtiön vastuullisen sijoit-tamisen periaatteet. Empiirinen osuus pohjautuu Nordea Marketsin osaketutkimuksen vuosittain tekemään vastuullisuustutkimukseen eli niin sanottuun ESG-raporttiin, jota on julkaistu vuodesta 2011 lähtien. Tämän raportin pohjalta tehdään kolme tapaustutki-musta. Ensimmäisessä tapauksessa syvennytään Talvivaaraan, joka sai Nordea Marketsin vuonna 2011 julkaisemassa vastuuraportissa heikoimmat pisteytykset. Tutkimuksessa tarkastellaan, kuinka työeläkeyhtiöt ovat toimineet Talvivaaraomistuksensa suhteen. Tutkimuksessa huomataan kaikkien tutkimuksen kohteena olleiden työeläkeyhtiöiden myyneen omistuksensa ennen Talvivaaran ajautumista yrityssaneeraukseen. Toisessa tapaustutkimuksessa tarkastellaan passiivisen portfolion performanssia verrat-tuna OMX Helsinki Cap -tuottoindeksiin. Passiivinen portfolio rakennetaan Nordea Marketsin ensimmäisen ESG-raportin pohjalta. Tutkimusaikajakso on 26.9.2011-31.5.2016. Passiivinen portfolio hävisi vertailuindeksille tutkimusjaksolla. Kolmannessa tapaustutkimuksessa tutkitaan aktiivisen portfolion menestymistä suhtees-sa OMX Helsinki Cap -tuottoindeksiin. Aktiiviseen portfolion tehdään muutoksia vuo-sittain ESG-suositusten muuttuessa. Muutoksissa huomioidaan transaktiokustannukset. Aktiivisen portfolion tuotot ovat riskikorjattuna parempia kuin vertailuindeksin tuotot.
Keywords: Vastuullinen sijoittaminen; eettinen sijoittaminen; ESG; instituutiot; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|