Itsensä johtamisen ja hyvinvoinnin yhteys - Loman, Mirka (My University, 2023)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää itsensä johtamisen ja hyvinvoinnin välisiä yhteyksiä. Yhteyden löytämisen lisäksi tarkoituksena on saada syvempi ymmärrys itsensä johtamisen tutkimuksesta ja siihen liittyvistä taustatekijöistä kuten itsensä johtamisen tutkimukseen vaikuttavista teorioista sekä muiden tekijöiden, kuten persoonallisuuden ja arvojen vaikutuksesta sekä itsensä johtamiseen, että hyvinvoinnin rakentumiseen. Tämä tutkielma on kuvaileva kirjallisuuskatsaus, jossa olen pyrkinyt laajasti tarkastelemaan itsensä johtamisen toteuttamista sekä ottamaan mukaan kriittistä tarkastelua koskien itsensä johtamisen tutkimukseen. Tämän tutkielman tekemisessä käytän alan kirjallisuutta, artikkeleita sekä verkkolehtiä. Tutkielmassani esittelen itsensä johtamiseen liittyviä kiinnostavia piirteitä sekä hahmottelen itsensä johtamisen ja hyvinvoinnin yhteyttä. Johtopäätöksistä todettakoon, että itsensä johtaminen sopii hyvinvoinnin rakentumiseen oman toiminnan ja ajattelun tarkastelulla sekä uudelleen muokkaamisella kohti parempaa minää. Itsensä johtaminen on konkreettista toimintaa, jossa huomioidaan koko elämän rakentuminen mukaan lukien työ ja vapaa-aika sekä riittävä lepo. Pääasiallisesti hyvinvoinnin kasvattamiseksi on poisopittava persoonassa esiintyvien autonomisten, mutta ei toivottujen piirteiden esiintymistä. Samalla tulisi tiedostaa oma arvomaailma, toimia sen mukaan sekä toteuttaa itselleen merkityksellisiä asioita. Näihin päästään strategioita noudattamalla eli kysymällä itseltään mitä tekee, miksi tekee ja miten tekee. Näihin saadessaan itselleen mielekkään vastauksen ja toteuttaa ajatuksen lisää hyvinvoinnin kokemusta.
Keywords: hyvinvointi; persoonallisuus; minäkuva; itsensä johtaminen; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|