Osaamiskartoituksen tutkimusperäinen kehittäminen. Toimintatutkimus matkailualalla. (Julkinen versio) - Huumarkangas ja Parviainen, Kimmo ja Outi (My University, 2003)
Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää osaamisen muodostumista sekä kehittää käytössä olevaa osaamiskartoitusta. Teoriaosuudessa tarkastellaan osaamista ja oppimista organisaation ja yksilön näkökulmasta sekä selvitetään osaamiskartoituksen laatimisessa huomioitavia asioita. Matkailualan osaamiskartoituksen kehittämiseen tähtäävä tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena. Koska tutkimuksen kohteena oli ratkaisua kaipaava käytännön ongelma, valittiin tutkimusmenetelmäksi toimintatutkimus. Sen avulla saavuttiin parhaiten tutkimukselle asetetut tavoitteet. Aineiston keruumenetelmänä käytettiin haastatteluja, jotka toteutettiin strukturoituina.Tutkimusaineisto koostui matkailualan asiantuntijoista ja yrittäjistä sekä osaamisen parissa työskentelevistä asiantuntijoista. Tutkimusaineistoon ja teoriaan perustuen kehitettiin osaamiskartoitusta, jota käytetään maaseutumatkailuyritysten osaamisen selvittämiseksi. Osaamiskartoitusta laadittaessa on tärkeää olla selvillä osaamista ja osaamiskartoitusta koskevasta teoriasta sekä organisaation tai toimialan ydin- ja tukiosaamisesta. Erityistä huomiota tulee kiinnittää kartoitukseen mukaan otettaviin osaamisalueisiin ja -tasojen määrään. Myös kullakin osaamistasolla vaadittavan osaamisen kirjallinen yksilöiminen on olennainen osa kartoituksen laatimista.
Keywords: osaaminen; oppiminen ja osaamiskartoitus; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|