Verb hos romanfigurerna i Kjell Westös Drakarna över Helsingfors - Nordström, Rebecka (My University, 2004)
Syftet med denna avhandling är att mot bakgrund av Kjell Westös roman Drakarna över Helsingfors undersöka hur kvinnor respektive män skildras av författaren. Jag vill veta hur Westö genom språket, här specifikt genom verben, beskriver sina personer. Jag kommer att jämföra författarens sätt att skildra fyra olika personer (Marina, Benita, Rickard och Henrik) för att se om tillvägagångssätten skiljer sig åt beträffande kvinnor och män, och i sådana fall i vilka avseenden. Jag har systematiskt excerperat hela romanen och noterat samtliga finita och infinita verbformer, men uteslutit verbformen particip. Med hjälp av diagram åskådliggör jag de mest frekventa verbgrupperna och verbformerna hos respektive romanfigur. Jag ger också exempelmeningar där de (mest) använda verbformerna förekommer. Vidare har jag delat in de tio vanligaste verben hos romanfigurerna i tematiska grupper. Jag noterar också vilka verb som är specifika för respektive karaktär.
Keywords: Könsroller; personskildring; roman; verb; fi=Äidinkieli ruotsi|en=Swedish as a Mother Tongue|