USA:n subprime-asuntokuplan tunnuspiirteet - Kalluinen, Janne (My University, 2016)
Asuntojen hintataso nousi Yhdysvalloissa reaalisesti miltei kaksinkertaiseksi vuosien 1997 ja 2007 välillä ja putosi vuoteen 2011 mennessä lähes takaisin vuoden 1997 tasolle. Huolimaton luotonanto oli yksi perimmäisistä syistä asuntojen hintojen kohoamiseen ja hintakuplan muodostumiseen. Subprime-lainananto oli suurin yksittäinen syy asuntojen hintojen kohoamiseen ja tämä väite painottuu aiheen aiemmassa tutkimuksessa. Tämä tutkimus tarkastelee eritoten tonttien sääntelyn merkitystä asuntojen hintojen muutokseen Yhdysvalloissa 1997–2011. Tutkielma on läpileikkaus Yhdysvaltojen asuntokuplasta, jota taustoitetaan aluksi selventämällä hintakuplien syntymiseen liittyviä tyypillisiä piirteitä asuntokuplien näkökulmasta. Kyseisiä piirteitä peilataan Yhdysvaltojen asuntokuplaan ja näiden väliltä pyritään löytämään yhtäläisyyksiä. Tutkielmassa subprime-asuntokuplaa tarkastellaan paitsi kansallisella tasolla, myös neljän esimerkkiosavaltion: Kalifornian, New Yorkin, Teksasin ja Michiganin kohdalla. Empiirisessä osiossa testataan subprime-lainaamisen, tonttien sääntelyn ja kotitalouksien tulojen vaikutusta asuntojen hintoihin. Empiirisessä osiossa saadut tulokset puoltavat väitettä, että subprime-asuntolainat olivat suurin syy asuntojen hintojen nousemiseen viime vuosituhannen vaihteessa. Subprime-kriisin eskaloiduttua hinnat myös putosivat eniten osavaltioissa, jossa subprime-lainaaminen oli yleisintä. Tonttien sääntely vaikutti positiivisesti hintojen nousuun, mutta sillä ei ollut yhteyttä asuntojen hintojen laskuun 2007–2011. Tutkimuksen merkittävin havainto on, että empiirisen näytön perusteella tonttien sääntelyn vaikutus asuntojen hintoihin voidaan vahvistaa merkitseväksi Yhdysvalloissa 1997–2011, toisin kuin subprime-lainaamisen voimakkuus tai muutokset kotitalouksien mediaanituloissa.
Keywords: subprime-kriisi; maankäyttö; kaavoitus; asuntojen hinnat; asuntokupla; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|