Kohtuuttomuus kuluttajasopimuksissa - Eurooppalaistunut käsitys kohtuuttomuudesta - Mikkonen, Nina (My University, 2016)
Seuraukset kohtuuttomien sopimusehtojen käytöstä voivat olla ankaria. Sopimusehtojen kohtuullisuus on siksi hyvä ottaa huomioon jo sopimuksia valmisteltaessa. Sopimuksen osapuolista riippuu, kuinka paljon sopimuksen sisältöön voidaan vaikuttaa sopimusehdoilla ja kuinka suuri osa sisällöstä määräytyy suoraan laista. Lainvastaiset sopimusehdot ovat aina tehottomia. Tutkielmassa tarkastellaan sopimusehtojen kohtuuttomuuden määräytymistä erityisesti kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välisissä sopimuksissa. Kuluttajan mielletään tarvitsevan erityistä suojaa heikomman asemansa vuoksi. Kuluttajasopimusten sovittelu onkin yleisempää kuin tasavertaisten sopijapuolten välisten sopimusten. Kuluttajasopimuksia säännellään suurelta osin pakottavalla lainsäädännöllä. Kuluttajien aseman turvaamiseksi on siksi tärkeää, että sopimus täyttää lain asettamat vähimmäisvaatimukset. Tutkielman tarkoitus on selvittää Suomessa voimassa olevan oikeuden sisältö sopimuksen ja sen ehtojen kohtuuttomuudesta. Tutkielma on lainopillinen. Kysymykseen pyritään löytämään ratkaisu tulkitsemalla voimassa olevaa oikeutta sekä systematisoimalla oikeusnormeja. Sopimuksen kohtuuttomuus määräytyy usein tapauskohtaisesti useiden tekijöiden summana, mikä tekee ongelmalliseksi yleispätevän rajan vetämisen kohtuuttomien ja kohtuullisten sopimusehtojen välille. Suomessa vallitseva käsitys sopimusten kohtuuttomuudesta muodostuu Suomen lainsäädännön lisäksi kansallisessa oikeuskäytännössä. Käsityksen on oltava yhdenmukainen EU-oikeuden kanssa. Siksi Suomessa on tärkeää huomioida myös unionin tuomioistuimen ratkaisut.
Keywords: kohtuuttomuus; kuluttajansuoja; sopimusehtojen sääntely; sovittelu; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|