Palkitseminen kuljetusalalla. Palkitseminen ja palkitsemiskäytännöt Pohjanmaalla toimivissa kuljetusalan yrityksissä - Rinne, Jaakko (My University, 2012)
Palkitseminen on yleistynyt jokapäiväiseksi strategiaksi henkilöstöä motivoitaessa kaikilla toimialoilla. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan sitä, millaisia palkitsemisen keinoja kuljetusalan yrityksissä on käytössä ja miten järjestelmällistä palkitsemiskeinojen käyttö on. Aihepiiriä on tarkasteltu yleisten ja työelämään liittyvien motivaatioteorioiden avulla sekä tarkastelemalla teorioita palkitsemisen kokonaisuudesta ja palkitsemisjärjestelmän kehittämisestä. Tutkimuksen aineisto on kerätty haastattelemalla kuuden Pohjanmaan alueella kotipaikkaansa pitävän kuljetusyrityksen edustajia. Haastatteluissa edustetut yritykset ovat kooltaan keskikokoisia ja ammattimaisesti johdettuja. Tulosten voidaan kuitenkin olettaa olevan joiltain osin sovellettavissa kuljetusyrityksiin laajemminkin. Tutkimuksen tulokset kertovat, että monet käytössä olevat palkitsemisen keinot ovat syntyneet käytännön toiminnan kautta tukemaan liiketoimintakokonaisuutta. Palkitseminen rakentuu vahvasti työn itsensä tarjoamien ominaispiirteiden, kuten työn joustavuuden ja itsenäisyyden varaan. Myös pieniä rahanarvoisia etuja käytetään palkitsemiskeinoina. Rahalla palkitseminen on koettu paitsi taloudellisesti raskaaksi, myös vaikeaksi toteuttaa oikeudenmukaisesti. Palkitsemisjärjestelmien käyttö on vielä harvinaista, mutta jotkut aineettoman palkitsemisen muodot ovat niin yleisesti käytössä, että niitä ei mielletä palkitsemiseen kuuluviksi. Alan palkitsemiskäytännöissä on kehittämismahdollisuuksia, sillä tulosten perusteella palkitsemisen osa-alueet ovat yrityksissä vielä osittain tutkimatonta aluetta ja alan monet ominaispiirteet olisivat jalostettavissa aina tehokkaiksi kilpailuvalteiksi asti. Samalla palkitsemisen keinoin voitaisiin vastata myös alaa vaivaavaan työvoimapulaan.
Keywords: palkitseminen; kuljetusala; motivaatio; kehittäminen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|