Optiojärjestely yritysjohdon kannustin- ja valvontaongelman ratkaisijana - Liinanki, Heli (My University, 2002)
Rahoitusmarkkinoiden globaali yhdentyminen ja yritystoiminnan kansainvälistyminen ovat johtaneet yritysten omistuksen kansainvälistymiseen. Samalla erilaiset yritysten johtamis- ja valvontajärjestelmät (corporate governance) ovat kohdanneet ja alkaneet lähentyä toisiaan. Ulkomaalaisomistuksen myötä maailmalle on levinnyt uudenlainen omistuskulttuuri. Yhdysvalloista lähtöisin oleva omistajalähtöinen (shareholder value) ajattelumalli on levinnyt nopeasti myös Suomeen. Osakkeenomistajan varallisuuden lisääminen, sekä siihen liittyvät johdon kannustinjärjestelmät on omaksuttu laajasti. Optiojärjestelyillä pyritään vaikuttamaan johdon työskentelyyn siten, että johto huomioisi toimissaan omistajien intressit. Useissa optioita käsittelevissä tutkimuksissa optiojärjestelyiden teoreettisena perustana pidetään päämies-agenttiteoriaa. Osakeyhtiö yhtiömuotona pienentää epätietoisuutta tuottojen ja riskien jaosta yrityksen sidosryhmien kesken. Lainsäädäntö ei kuitenkaan kokonaan poista epätietoisuutta sidosryhmien välillä, vaan jäljelle jää ryhmien välisen informaation epäsymmetrisyydestä johtuva agentuuriongelma. Osakkeenomistajien suorittama johdon valvonta on eräs tapa yrittää ratkaista tätä ongelmaa. Toinen paljon käytetty vaihtoehto on johdon optiojärjestelyt.
Keywords: optiot; agenttisuhde; corporate governance; fi=Talousoikeus|en=Business Law|