Skenaariovertailu : kolme tulevaisuuden älykaupunkia - Leppänen, Eero Veli (My University, 2020)
Tässä pro gradu -tutkielmassa halutaan selvittää, miltä tulevaisuuden älykaupungit tulevat näyttämään yleisellä tasolla. Tutkimuksessa luodaan kirjallisuuskatsauksen keinoin kolme skenaariota, eli tulevaisuuden älykaupunkia. Näitä skenaarioita tullaan vertailemaan. Tarkoitus on luoda utopinen ja dystopinen skenaario. Lisäksi luodaan kolmas skenaario eli tulevaisuuden älykaupunki, joka on utopisen ja dystopisen skenaarion välimaastoa. Tutkielmassa pysytellään aiheen laajuuden vuoksi niin yleisellä tasolla kuin suinkin mahdollista, eli esimerkiksi kulttuurillissidonnaisuuksia ei tutkielmassa pyritä huomioimaan. Kirjallisuuskatsauksen perusteella luodaan synteesiä vaihtoehtoisista tulevaisuuden skenaarioista, joita jaotellaan sosioteknisen mallin avulla. Liikkelle lähdetään nykytilan kriittisestä tarkastelusta, jossa tarkastellaan kolmen tämänhetkisen mahdollisen älykaupungin tilaa SWOT-analyysin keinoin. Tämän jälkeen luodaan varsinaiset tulevaisuuden skenaariot. Lopuksi skenaarioita vertaillaan sosioteknisen mallin ennalta määritettyjen komponenttien avulla. Tutkimusmenetelmänä on skenaariot, jonka laajempi viitekehys tulevaisuudentutkimus. Tiedonhankintatekniikaksi soveltuu kirjallisuuskatsaus. Tutkielmassa ei ennusteta mitään. On myös todettava, että skenaariotyöskentelyssä mikään ei ole eksaktia, vaan kaikki on tulkintaa tulevaisuudessa. Skenaarioiden vertailusta selviää, että utopinen, dystopinen ja näiden väliltä oleva tulevaisuuden älykaupunki on mahdollista luoda tieteellisen kirjallisuuden pohjalta. Teknologian tärkeys, asukkaiden sitouttaminen kaupungin projekteihin, sekä kaupungin sisäinen tasapaino ovat avainasemassa onnistuneessa tulevaisuuden älykaupungissa.

This Master´s Thesis aims to find out what the smart cities of future will look like on a general level. The study uses a literature review for creating three scenarios, three versions of the future smart cities. These three scenarios will be compared together. The goal is to create an utopian and a dystopian scenario. In addition, a third scenario is created, which is approximately between the utopian and dystopian ones. Due to the ample scope of the topic, the dissertation does not seek to take cultural ties into account, e.g. Based on a literature review, a synthesis of alternatives for future scenarios will be made. These scenarios are broken down using a sociotechnical model. The starting point is a critical review of the current situation, which looks at the state of the three potential smart cities through the SWOT-analysis. The actual future scenarios are then created. Finally, the scenarios are compared using predefined components of the sociotechnical model. The research method is scenarios with a broader frame of reference for futurology. The literature review is suitable as an information acquisition technology. Nothing is predicted in the dissertation. It should be also be noted that in the scenario work, nothing is exact, but everything is interpretation in the future. The comparison of the scenarios shows that it is possible to create an utopian, a dystopian and the smart city of the future between them based on scientific literature. The importance of technology, the commitment of residents to city projects, and the city´s internal balance are the key elements for a successful smart city of the future.
Keywords: skenaariot; tulevaisuudentutkimus; tulevaisuus; kaupungit; fi=Tietojärjestelmätiede|en=Information Systems|; fi=Tietojärjestelmätieteen maisteriohjelma|en=Master’s Programme in Information Systems|