Upprepningar och retoriska frågor i boken Väckarklocka och i artikeln Vad tänker du, mänsklighet? av Elin Wägner – En deskriptiv analys av två stilfigurer - Rosti-Saari, Tuulikki (My University, 2012)
Tutkielmassani tarkastelen toistoja ja retorisia kysymyksiä tyylikeinoina. Kuvailen niitä ruotsalaisen kirjailijan Elin Wägnerin kirjassa Väckarklocka ja artikkelissa Vad tänker du, mänsklighet? Tutkimukseni tavoitteena on saada tietämystä näiden tyylillisten tehokeinojen rakenteesta ja tavasta, jolla kirjailija on toistoja ja kysymyksiä käyttänyt. Tarkastellessani toistoja ja retorisia kysymyksiä tyylillisinä tehokeinoina kirjassa ja artikkelissa analysoin niitä Peter Cassirerin, Per Lagerholmin ja Birger Liljestrandin jaottelun pohjalta. Retorisia kysymyksiä kuvailen niiden tyylillisen merkityksen perusteella Per Lagerholmin jaottelun mukaan. Tutkimukseni on kahden tekstin kuvaileva analyysi. Valitsemieni esimerkkien avulla tarkastelen toistoja ja retorisia kysymyksiä tyylillisinä tehokeinoina kielen fonologisella, morfologisella, leksikaalisella ja syntaktisella tasolla. Retoriset kysymykset jaan analyysissäni pedagogisiin, joita seuraa tekstissä aina vastaus, sekä ajatuksia herättäviin, jotka ovat tekstissä ilman vastausta. Kysymysten rakenteen analyysin lisäksi vertailen retoristen kysymysten määrää ja luonnetta tarkasteltavana olevissa teksteissä. Tutkimukseni pääpaino on kielellisen rakenteen kuvauksessa. Tarkastelen kuitenkin myös rakenteen vuorovaikutusta sisällön kanssa sekä sitä, minkä vaikutuksen toistot ja retoriset kysymykset voivat tehdä niin kyseisten tekstinkohtien tyyliin kuin lukijaan. Analyysi osoittaa, että tekstit sisältävät monentyyppistä toistoa ja että toistoa tyylikeinona löytyy jokaiselta tutkimuksessa mukana olevalta kielelliseltä tasolta. Toistot mm. tekevät teksteistä intensiivisempiä, antavat rytmiä ja luovat mieleenpainuvia sanamuotoja. Molemmissa retoristen kysymysten ryhmissä on löydettävissä runsaasti vaihtelua koskien niin kysymysten muotoa kuin sijoittelua. Sekä kirja että artikkeli sisältävät kaksi kertaa enemmän ajatuksia herättäviä kuin pedagogisia kysymyksiä.
Keywords: stilforskning; deskriptiv analys; upprepande stilfigurer; retoriska frågor; fi=Ruotsin kieli|en=Swedish language|