Odotuskuilututkimus suomalaisesta ympäristöraportoinnista - Ahrikkala, Tiina (My University, 2005)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää ympäristöraportoinnin odotuskuilun olemassaoloa vuosikertomusten laatijoiden ja vuosikertomuksen lukijoiden välillä. Tarkoituksena on verrata keskenään vuosikertomusten lukijoiden havaintoja nykyisestä ympäristöraportoinnista ja vuosikertomusten julkaisijoiden havaintoja siitä, mitä vuosikertomusten käyttäjät odottavat ympäristöraportoinnilta. Mikäli osapuolten näkemykset vuosikertomusten lukijoiden ympäristöinformaation tarpeesta eroavat, on kyseessä ympäristöraportoinnin odotuskuilu. Odotuskuilun olemassaoloa tutkittiin kyselytutkimuksen avulla. Tutkittavaa tietoa kerättiin kahdella eri kyselylomakkeella, jotka lähetettiin tutkimuksen osapuolille. Vuosikertomusten laatijoita olivat yritykset, ja vuosikertomusten lukijoiksi valittiin osakesäästäjät. Vastaukset analysoitiin Khiin neliö -testillä sekä Mann–Whitney U-testillä. Tulosten perusteella pyrittiin arviomaan odotuskuilun mahdollista olemassaoloa osapuolten välillä. Tutkimuksen tulosten perusteella odotuskuilua ei voitu havaita vuosikertomusten laatijoiden ja vuosikertomusten lukijoiden välillä, eikä ympäristöinformaation voitu todeta olevan tärkeää vuosikertomusten lukijoille. Tulokset olivat varsin yhteneväisiä, ja taloudellinen informaatio koettiin ympäristöinformaatiota tärkeämmäksi vuosikertomusten lukijoille sekä yritysten että osakesäästäjien mielestä. Osakesäästäjät ovat kiinnostuneita yritysten ympäristöhaitoista sekä kustannuksista, joita yritys joutuu ympäristövahinkoja korvatessa maksamaan. Yritykset taas julkaisevat tietoa jätehuollosta, kierrätystoiminnasta sekä päästöistä ja niiden todettiin keskittyvän enemmän kvalitatiiviseen kuin rahamääräiseen ympäristöraportointiin.
Keywords: ympäristöraportointi; odotuskuilu; vuosikertomus; sidosryhmät; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|