ICT-osaamispääoman inventointi yritysfuusiossa - Case kahden fuusioituvan suuryrityksen ICT-organisaatiot - Pakkanen, Anna (My University, 2008)
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millainen on kahden fuusioituvan suuryrityksen merkittävimpien ICT-organisaatioiden ICT-osaamispääoma. Tutkimustuloksia tarvittiin johdon päätöksenteon tueksi uutta ICT-organisaatiota muodostettaessa ja niiden avulla pyrittiin myös saamaan kuva osaamisen omavaraisuusasteesta, selkeistä osaamisvahvuuksista ja toisaalta kriittisimmistä osaamisvajeista. Lisäksi tutkimuksen oli määrä olla ensimmäinen askel fuusioituvien yritysten sisäisessä osaamispääoman hallinnan benchmarkingissa, hyvistä käytännöistä oppimisessa, sillä molempien yritysten ICT-organisaatioissa oli tiedostettu osaamisen ratkaiseva merkitys yrityksen menestykselle. Tutkimuksen teoreettisen viitekehyksen muodostavat osaamisen johtamista, aineetonta pääomaa sekä sen mittaamista käsittelevä kirjallisuus ja aiemmat tutkimukset. Tutkimus on kvalitatiivinen tutkimus ja tutkimusstrategialtaan se edustaa tapaustutkimusta, case studya. Tutkimusmetodiksi valittiin menetelmätriangulaatio. Tutkimus tuotti kokonaiskuvan fuusioituvien yritysten ICT-osaamispääomasta, havainnollisti henkilöstön osaamisen jakautumisen pää- ja alaprosesseittain, osoitti vahvimmat ja toisaalta kriittisimmät osaamisalueet sekä toi esiin yritysten osaamispääoman hallinnan hyviä käytäntöjä. Tutkimus myös vahvisti näkemystä, että osaamispääoma on yrityksen ainutlaatuinen osaamissetti, mikä heijastuu myös sen johtamiseen ja arvioimiseen.
Keywords: Osaamispääoma; ICT; Yritysfuusio; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|