Ympäristötietojen keräämisen kehittäminen rakennusmateriaaleja valmistavassa organisaatiossa - Anttonen, Mari (My University, 2005)
Tämän tutkielman tavoitteena on rakentaa kohdeorganisaatiolle ensisijaisesti omistajaraportoinnissa tarvittaville ympäristötiedoille keräyslomake ja kerätä vuoden 2004 ympäristötiedot alueyksiköistä keräyslomakkeella. Ensimmäinen sysäys ympäristötietojen hallintaan syntyi kohdeorganisaatiossa ympäristöjärjestelmän valmistumisen myötä. Lisäksi viime vuosina yhä perusteellisemmaksi muuttunut omistajille tehtävä ympäristötietojen raportointi synnytti tarpeen ympäristötietojen hallintaan sopivan työkalun kehittämiseen ja käyttöönottoon. Kohdeorganisaationa tutkimuksessa toimi Lohja Rudus Oy Ab, jolla on kiviaines-, valmisbetoni-, betonituotteet-, murskausurakointi- ja asfalttiliiketoimintoja Suomessa, Baltiassa ja Venäjällä. Tutkimus toteutettiin osana yrityksen kiviainestoimialan Ympäristötietojen hallinta –projektia. Tutkimus toteutettiin konstruktiivisena tutkimuksena, jonka peruselementteihin kuuluvat ratkaisumallin innovatiivinen kehittäminen käytännössä havaittuun ongelmaan, ratkaisun toimivuuden testaaminen käytännössä, ratkaisun soveltamisalueen laajuuden pohdinta sekä sen vertaaminen aiempaan kirjallisuuteen. Tiedonkeruumenetelminä tutkimuksessa käytettiin kirjallisuuskatsausta, havainnointia ja kyselyä. Kohdeorganisaatiossa koettiin, että rakennettu keräyslomake oli oikea lähestymistapa ympäristötietojen keräämiseen. Ratkaisun todettiin sopivan kiviainestoimialalle ja pienin muutoksin myös yrityksen toiselle toimialalle, valmisbetonitoimialalle. Ensisijaisesti kiviainestoimialalle suunniteltua keräyslomaketta voitaisiin kohtuullisin muutoksin soveltaa myös muiden toimialojen yrityksissä ympäristöraportointiin tarvittavien tietojen keräämisessä. Keräyslomakkeen ensimmäinen julkaisu antaa kohdeorganisaatiolle hyvän lähtökohdan, jota muokata muihin järjestelmiin sulautuvammaksi ympäristöraportointivaatimusten todennäköisesti tiukentuessa.
Keywords: ympäristöraportointi; sidosryhmä; kohdeorganisaatio; keräyslomake; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|