HR kasvun mahdollistajana vai esteenä? : HR:n rooli kasvuyrityksissä - Sarpo, Joni (My University, 2019)
Menestyvät organisaatiot voittavat kilpailijansa sopeutumalla parhaiten ympäristöön. Ne organisaatiot, jotka onnistuvat yhdistämään ympäristön vaatimukset ja yrityksen kyvykkyydet monitasoisesti, pysyvät menestyksekkäinä. Laadukkaalla HR-toiminnalla organisaatio voi vastata tulevaisuuden haasteisiin ja muutoksiin onnistuneesti. Tutki-mus perustuu näkemyksiin, joiden mukaan niin HR:n kuin organisaatioiden on muutut-tava ja muutettava toimintatapojaan nopeasti, toimiakseen tehokkaasti ja arvoa tuotta-vasti. Tämä laadullinen tutkimus selvittää, millaisia rooleja HR:llä on kasvuyrityksissä. Roo-lien tunnistamisen lisäksi tavoitteena on selvittää, miten ketteryys toteutuu HR-tehtävissä, mitkä ovat ketteryyden edellytyksiä sekä haasteita. Tutkimuksen teoreetti-sena viitekehyksenä toimii Ulrichin (1997) perinteinen roolitypologia sekä Thorenin (2017) ja Holbechen (2018) ketterän HR-toiminnan periaatteet, joita hyödynnetään tutkimuksen analyysissä sekä tutkimustulosten jäsentelyssä. Teemahaastatteluin kerä-tyn ja sisällönanalyysillä analysoidun aineiston avulla pyritään nostamaan esille kah-deksan haastateltavan kasvuyrityksen näkemykset ja kokemukset eri toimialoilta. Saatujen tutkimustulosten pohjalta voidaan todeta, että HR:n roolit kasvuyrityksissä ovat hyvin samankaltaisia, ja HR:n tehtävissä painottuvat samat teemat kuin kaikissa kasvuyrityksissä. HR:n rooli kasvuyrityksissä painottuu vahvimmin strategisen kump-panin rooliin. Muutosagentin ja henkilöstön kehittäjän roolit ovat myös tärkeitä sisäl-täen muutoksiin ja henkilöstöön liittyviä asioita, mutta ne nähtiin linkittyvän osana strategisen kumppanin rooliin. Vähiten tärkeänä kasvuyrityksissä nähtiin hallinnon asi-antuntijan rooli, mikä on hieman yllättävää, sillä HR-prosessit, erityisesti rekrytointi- ja perehdytysprosessit ovat hiottu sujuviksi ja tehokkaiksi. HR:n ketteryys puolestaan perustuu vahvaan ja tiiviiseen yhteistyöhön liiketoiminnan kanssa, joka näkyy liike-toiminnan tarpeiden mukaisina tekemisinä. HR:n tehtävänä ja lisäarvoa tuottavana lii-ketoiminnan kumppanina on tuoda dataa, näkemyksiä ja ratkaisuja liiketoiminnan tar-peisiin nopealla reagoinnilla, tiedon analysoinnilla ja perusteluilla. HR voi edistää muutoksia ja ketteryyttä koko organisaatiotasolla.
Keywords: HR; ketteryys; kasvuyritys; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kasvuyrityksen johtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Managing Growth Companies|