Leasingrahoituksen käytön syyt suomalaisissa listaamattomissa yhtiöissä - Salminen, Maija (My University, 2012)
Verotuksen, kirjanpidon sekä taloudellisten syiden monipuolisuuden ansiosta leasingrahoitus on kasvattanut suosiotaan tavanomaisten rahoitusmuotojen ohella pääomavarallisuuden rahoitusmuotona. Tutkielmassa selvitetään empiirisen aineiston pohjalta niitä erityisiä syitä, joiden vuoksi suomalaiset yritykset käyttävät leasingrahoitusta liiketoiminnassa tarvittavien hyödykkeiden hankkimiseksi. Syiden ohella selvitetään myös leasingrahoituksen käytön laajuutta sekä merkitystä suomalaisissa yrityksissä. Tutkielman aineisto on kerätty kyselylomakkeen avulla suomalaisilta ei-listatuilta yrityksiltä ja tutkimusmenetelmänä on hypoteettis-deduktiivinen menetelmä. Kysely, joka on lähetetty 600 suomalaiselle listaamattomalle osakeyhtiölle, koostuu 11 taustakysymyksestä, joiden avulla selvitetään yrityksen kokoa, ikää sekä rahoitusrakennetta, sekä 12 mahdollisesta leasingrahoituksen käyttöön vaikuttaneesta syistä. Kyselyn vastausvaihtoehdoksi on valittu välimatka-asteikko eli Likertin asteikko, joka on tutkielmassa viisiportainen. Tutkimuksessa leasingrahoituksen helppous ja vaivattomuus nousi merkittävimmäksi tekijäksi käyttää leasingrahoitusta vastaajajoukon yrityksissä. Toiseksi suurimpana syynä nähtiin se ominaisuus, että leasingrahoitus ei edellytä merkittävää pääomasijoitusta investoinnin alkuhetkellä. Lisäksi riskienhallinta ja erityisesti ylläpitoon liittyvät riskit nousivat merkittäväksi tekijäksi käyttää leasingrahoitusta. Vähiten leasingrahoituksen käyttöön ohjaavana tekijänä nähtiin se, että yritys ei olisi saanut muuta rahoitusta investoinnin rahoittamiseksi. Vastaajien mielestä myöskään osakkaiden voitonjakoon liittyvä veronäkökohta ei ohjannut leasingrahoituksen käyttöön.
Keywords: Leasing; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|