Hyvinvoinnin solmukohdat : miten edistää nuorten hyvinvointia ja kestävää työelämää [Politiikkasuositus] - Rossi, Paula; Husso, Kyösti; Toikkanen, Jaana (Diakonia-ammattikorkeakoulu, 2025)
Tarkastelemme tässä politiikkasuosituksessa systeemimallinnuksen solmukohtia, eli keskeisiä havaintoja niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat nuorten hyvinvointiin opinnoissa, työelämään siirryttäessä ja työelämässä. Mielihyvin duunissa –hankkeen aikana tekemämme systeemimallinnus nuorten hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä ja niiden välisistä yhteyksistä pohjautuu ilmiölähtöisten, osallistavien arviointityöpajojen tulosten analysointiin. Kohdistamalla yhteiskunnallisen ja yhteisötason toimenpiteitä nuorten hyvinvoinnin solmukohtiin, saadaan vipuvaikutuksena aikaan vaikuttavuutta. Koska kompleksisen ilmiöön vaikuttavien tekijöiden ja niiden välisten yhteyksien käsittely kokonaisuudessaan vaatisi sellaista yksinkertaistusta, joka ei tekisi oikeutta nuorten hyvinvoinnin ilmiön ymmärtämiselle, nostamme esiin suosituksissamme esimerkinomaisesti kolme tunnistamaamme solmukohtaa. Näitä ovat nuorten yksilöllisyyden huomiointi, nuorelle sopiva työ sekä nuoren toimijuuden vahvistaminen yhteisönsä jäsenenä.
Keywords: kehittäminen; työhyvinvointi; nuoret; työelämä; hyvinvointi; osallisuus; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|