RAAKA-AINEIDEN HINNANMUODOSTUS JA ENNUSTAMINEN - Urpilainen, Ville (My University, 2006)
Raaka-aineiden hinnat vaihtelevat päivittäin ja hintojen vaihteluilla on merkittävät mikro- ja makrotaloudelliset seuraukset. Tutkielman tarkoituksena on tutkia, millä tekijöillä raaka-aineiden hintoja voidaan selittää teoriassa ja toisaalta, kuinka näitä tekijöitä voitaisiin hyödyntää hinnan ennustamisessa. Tutkimuksen teoreettisen viitekehyksen muodostavat kysyntä-tarjontateoria, johdannaisteoriat ja psykologinen taloustiede. Raaka-aineiden kysynnän ja tarjonnan tasapaino määrittelee hinnat pitkällä aikavälillä. Merkittävin havainto on, että pitkällä aikavälillä hinnat seuraavat tuotantokustannuksia. Tuotantokustannusten laskiessa kasvaneen tehokkuuden myötä reaaliset hinnat ovat olleet laskussa 140 vuotta, lukuunottamatta 2000-luvun hintojen nousua. Reaalihintojen lasku on ristiriidassa perinteisen niukkuusnäkökulman kanssa. Toisaalta on havaittu, että raaka-aineiden hinnat vaihtelevat varsin voimakkaasti lyhyellä aikavälillä ja tätä kysyntä-tarjontamalli ei pysty ennustamaan. Tutkielmassa tutkitaan, onko futuurien hinnoilla ennustuskykyä tulevan käteishinnan suhteen. Aikaisempien tutkimusten perusteella futuurilla on ennustuskykyä muutamien maataloustuotteiden kohdalla, mutta ei jalo- tai teollisuusmetallien kohdalla. Ennustuskyvyn maataloustuotteiden osalta selittää niiden kausittainen tuotanto sekä korkeat varastointikustannukset suhteessa itse raaka-aineeseen. Psykologisen taloustieteen avulla lisätään ymmärrystä markkinoiden yli- ja alireagointeihin, jotka aiheutuvat sijoittajien irrationaalisesta käyttäytymisestä. Tutkielmassa luodaan neliosainen synteesimalli, jonka avulla raaka-aineiden pitkän aikavälin hinnan ennustamisen tulisi olla mahdollista. Malli rakentuu tutkimuksessa esiteltyjen teorioiden varaan siten, että ensin tunnistetaan ylireagoineet raaka-aineet. Tämän jälkeen näiden raaka-aineiden hintoja verrataan tuotantokustannusten kehitykseen ja kolmannessa vaiheessa tarkastellaan käteishinnan ja futuurin suhdetta. Neljännessä vaiheessa suoritetaan itse ennustus. Lyhyen aikavälin ennustaminen jää edelleen mysteeriksi.
Keywords: Raaka-aine; hinta; hyödykejohdannainen; psykologinen taloustiede; ennustaminen; fi=Kansantaloustiede|en=Economics|