Puhtautta purkista - Pesuaineiden merkitysmaailma - Pohto, Hanne-Kaisa (My University, 2012)
Tämän pro gradu – tutkielman tarkoituksena on lisätä ymmärrystä pesuaineisiin sisältyvistä merkityksistä. Merkitysten rakentumista tarkastellaan kulttuurisesta näkökulmasta. Tutkimus pohjautuu hermeneuttis-fenomenologiseen tieteenfilosofiaan ja tutkimusongelmaa tarkastellaan naisen näkökulmasta. Tutkimuksen teoreettisessa viitekehyksessä tarkastellaan kuinka kulttuurinen maailma muodostaa merkityksiä, jotka vaikuttavat pesuaineiden kuluttamiseen. Teoriassa syvennytään puhtauden merkitykseen, mitä puhtaus on ja miten se vaikuttaa ihmisen toimintaan. Lisäksi pohditaan miten pesuaineisiin sisältyvät merkitykset näkyvät niiden kuluttamisessa. Työn empiirisen aineiston keräämiseen käytettiin kvalitatiivista syvähaastattelua, ja aineistoa tulkittiin sisällönanalyysin avulla. Tutkimus osoitti pesuaineiden kuluttamiseen sisältyvän rituaaleja, joilla vahvistetaan muiden tuotteiden merkitystä, ja joiden avulla ympäristöä luodaan ideaaliksi. Pesuaineisiin sisältyvät merkitykset liittyvät erityisesti kodin puhtauteen ja järjestykseen, joka ympäröivään maailmaan halutaan luoda. Pesuaineet ovat osa siivoamista ja siivoaminen on kollektiivisten päämäärien mukaista toimintaa. Niiden käytössä ilmenee individualistisia ajatuksia, mutta pääsääntöisesti päämäärät ovat oman perheen ja vieraiden ihmisten hyvinvoinnin edistämistä. Pesuaineita käytetään turvallisuuden tavoittamisen vuoksi. Turvallisuus on harmonian tavoittelua ja jatkuvuuden arvostamista. Pesuaineiden käyttö on ympäristön muokkaamista ideaaliksi. Pesuaineet vahvistavat muiden tuotteiden merkitystä.
Keywords: pesuaineet; merkitykset; puhtaus; fi=Markkinointi|en=Marketing|