Motsvarigheterna till modala uttryck i Koirien Kalevala och Seitsemän koiraveljestä i de svenska översättningarna - Hankanen, Heini (My University, 2018)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisia modaalisia ilmauksia esiintyy Mauri Kunnaksen teoksissa Koirien Kalevala ja Seitsemän koiraveljestä. Toiseksi halutaan selvittää, millaisia vastineita suomen modaaliset ilmaukset saavat ruotsinnoksissa Hundarnas Kalevala ja De sju hundbröderna. Suomenkieliset modaaliset ilmaukset on jaettu episteemisiin, deonttisiin ja dynaamisiin ilmauksiin. Kategorisointi perustuu Isoon Suomen Kielioppiin. Ruotsinkieliset vastineet on jaettu muun muassa modaalisiin verbeihin ja partikkeleihin. Luokittelussa on käytetty apuna lähinnä teoksia Svenska Akademiens Grammatik ja Grammatik med betydelse. Koirien Kalevala ja Seitsemän koiraveljestä sisältävät yhteensä 361 modaalista ilmausta. Tutkimuksessa on huomioitu modaaliset verbit, muut intensionaaliset verbit, modukset (konditionaali, potentiaali ja imperatiivi), modaaliset verbirakenteet, modaaliset partikkelit sekä modaaliset adjektiivipredikatiivit. Deonttisia ilmauksia on selvästi eniten, 182 kappaletta. Episteemisiä ilmauksia on 116 ja dynaamisia 63 kappaletta. Ilmauksista reilusti yli puolet, 207 kappaletta, on ilmaistu moduksin. Näistä imperatiiveja on eniten, 158 kappaletta. Toiseksi eniten on käytetty modaalisia verbejä, joita esiintyy 69 ilmauksessa. Ruotsinkielisissä käännösvastineissa suosituin ilmaisutapa ovat modaaliset verbit, joita on 144 kappaletta. Modaaliset verbit on määritelty teoksen Svenska Akademiens Grammatik avulla. Toiseksi suosituin käännösvastine ovat muut ilmaisut, joihin kuuluu esimerkiksi suomenkieliseen ilmaukseen verrattavia ilmauksia ja ilmauksia ilman modaalisuutta. Muiden ilmauksien lukumäärä on 103.
Keywords: Modalitet; interpersonell grammatik; översättning; översättningsmotsvarighet; barnlitteratur; fi=Ruotsin kieli|en=Swedish language|; fi=Kieliasiantuntijuus erikoistuneessa yhteiskunnassa -maisteriohjelma|en=Master's Programme in Language Expertise in Specialized Society|