Vapaaehtoistoiminnan vaikutus paikalliseen resilienssiin: Tapaustutkimus Hämeenlinnasta ja sen Vapaaehtoiskeskus Pysäkistä - Hakulinen, Aino (My University, 2026)
Tutkimus tarkastelee paikallisen resilienssin ilmentymistä kaupunkihallinnan ja vapaaehtoistoiminnan keinoin Hämeenlinnassa. Paikallisen resilienssin tarkastelu yksittäisessä kunnassa on tärkeää, koska se auttaa ymmärtämään, kuinka hyvin kyseinen kaupunki kestää, sopeutuu ja palautuu erilaisista muutos-, kriisi- ja häiriötilanteista. Tämä tutkimus on tapaustutkimus Hämeenlinnasta, jossa Hämeenlinnan kaupunki osallistuu vapaaehtoistoiminnan järjestämiseen. Hämeenlinnassa sijaitsee Vapaaehtoiskeskus Pysäkki, joka on Hämeenlinnan kaupungin ja Hämeenlinna-Vanaja seurakunnan yhteistuottama vapaaehtoistoiminnan keskus. Tutkimus tavoittelee kokonaisvaltaista ymmärrystä siitä, miten paikalliseen resilienssi ilmentyy Hämeenlinnassa vapaaehtoistoiminnan ja kaupunkihallinnan keinoin sekä mitkä tekijät tukevat ja heikentävät paikallista resilienssiä Hämeenlinnassa. Tutkimus on toteutettu kvalitatiivisella tutkimusmenetelmällä, sillä tutkittava ilmiö on moniulotteinen ja tämä tutkimusmenetelmä tukee parhaiten tutkielman tavoitetta. Aineistona tutkielmaan on Vapaaehtoiskeskus Pysäkin vapaaehtoiset, joiden näkemyksiä kartoitettiin kyselylomakkeella. Kyselyn rinnalla toteutettiin täydentävä ryhmähaastattelu Vapaaehtoiskeskus Pysäkin henkilöstölle. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että vapaaehtoistoiminta ja kaupunkihallinnan kytkeytyvät paikalliseen resilienssin, pääosin resilienssiä edistävänä. Tulokset osoittavat, että yhteistyö eri toimijoiden välillä, kaupungin tuki vapaaehtoistoiminnalle sekä vapaaehtoisten aktiivisuus ja sitouttaminen nähdään olevan keskeisiä muutosjoustavuutta tukevia tekijöitä.Nämä muutosjoustavuutta tukevat tekijät voidaan nähdä osana kaupunkihallintaa, sillä kaupunkihallinta perustuu kaupunkien haasteiden ratkaisemiseen yhteistyöllä eri toimijoiden välillä sekä se tunnistaa vapaaehtoistoiminnan keskeisen aseman osana haasteiden ratkaisemista. Tulokset osoittavat, että Hämeenlinnassa paikallista resilienssiä heikentävät tekijät ovat epäselvä viestintä, jäykät toimintatavat ja byrokratia sekä resurssipula.
Keywords: resilienssi; paikallishallinto; vapaaehtoistyö; vapaaehtoiset; fi=Julkisen toiminnan johtaminen|en=Public Policy and Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|