Sisäinen motivaatio etätyössä : Itsemääräämisteorian perustarpeiden esiintyminen etätyön kontekstissa - Hietala, Ilona (My University, 2025)
Etätyö on yleistynyt paljon koronapandemian aikana. Se sisältää monia erilaisia työskente-lytapoja, joita yhdistää töiden tekeminen toimiston ulkopuolella. Etätöissä yksilön sisäisel-lä motivaatiolla on suuri rooli. Sisäinen motivaatio auttaa yksilöä keskittymään ja paneu-tumaan aktiviteetin suorittamiseen. Erityisesti Suomessa etätyö on ollut isossa roolissa työelämässä jo ennen pandemiaa, mutta sen aikana etätyö on tullut tutuksi suurelle osalle suomalaisista työntekijöistä. Yksi psykologian tunnetuimmista ja tutkituimmista motivaatioteorioista on itsemääräämis-teoria (SDT), jonka mukaan motivaatio rakentuu kolmen psykologisen perustarpeen pohjal-ta. Teorian mukaan psykologisia perustarpeita ovat autonomia, kykenevyyden ja yhteen-kuuluvuuden tunne. Näiden täyttyminen on teorian mukaan tärkeää yksilön hyvinvoinnil-le. Autonomia tarkoittaa yksilön kokemusta mahdollisuuksista tehdä itse päätöksiä. Kyke-nevyys taas tarkoittaa yksilön kokemusta omista taidoistaan ja osaamisestaan. Yhteenkuu-luvuus kuvaa yksilön tarvetta ja halua olla yhteydessä muihin ihmisiin ja työtovereihin. Etätyö on laaja käsite, jolle on kirjallisuudessa esitetty monia määritelmiä. Etätyö on yleis-tynyt paljon viime vuosina ja on jäänyt isoksi osaksi työelämää myös koronapandemian jälkeen. Etätyössä olennaisessa osassa on usein digitaalisten työvälineiden hyödyntäminen, mikä mahdollistaa lisääntyneen joustavuuden työssä sekä vähentää paikkasidonnaisuutta huomattavasti. Tutkielman tarkoitus on kirjallisuuden avulla tutkia, kuinka itsemääräämisteorian psykologiset perustarpeet esiintyvät etätyön kontekstissa. Samalla tutkitaan kuinka etätyö vaikuttaa sitä tekevään työntekijään. Etätyössä psykologiset perustarpeet täyttyvät eri tavoin. Samalla etätyö voi vaikuttaa työntekijöihin monin tavoin riippuen etätyön määrästä, organisaatiosta sekä työntekijän persoonallisuudesta. Etätyön vaikutuksista kirjallisuus ei kuitenkaan ole yksimieli-nen, vaan etätyölle on löydetty sekä hyviä että haitallisia vaikutuksia. Tutkielmassa on tutkittu sisäistä motivaatiota itsemääräämisteorian kautta sekä etätyötä aka-teemisen kirjallisuuden kautta. Aineistona on käytetty monia akateemisia artikkeleita, joiden tietoja on pyritty yhdistämään muiden artikkelien kanssa sekä soveltamaan esimerkiksi etätyön kontekstiin. Etätyössä on monia mahdollisuuksia, psykologisten perustarpeiden täyttymiselle. Autonomia täyttyy etätyön luomien vaikutusmahdollisuuksien johdosta. Kykenevyys toteutuu kun yksilö saa tehdä tarpeeksi haastavia töitä ja pystyy selviytymään niistä. Yhteenkuuluvuuden luominen voi olla haastavaa etätöissä, mutta säännöllisellä yhteydenpidolla sekä tapaamisilla voidaan edistää sitä.
Keywords: motivaatio; etätyö; itsemääräämisteoria; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|