"Hyvä juoni, ihanat hahmot ja upeat maisemat" Naiset digitaalisten pelien pelaajina - Saarela, Susanna (My University, 2010)
Tutkimuksen tavoitteena oli luoda kokonaisvaltainen kuva siitä, miten naiset kokevat sopeutuvansa digitaalisten pelien maailmaan ja pelikulttuuriin. Naisten digitaalisten pelien pelaaminen on vielä tuore ilmiö, sillä se on yleistynyt vasta viimeisen vuosikymmenen aikana. Vaikka pelaavien naisten määrä on lisääntynyt merkittävästi, on heidän pelaamistaan tutkittu etenkin Suomessa suhteellisen vähän. Tavoitteen saavuttamiseksi asetettiin neljä tutkimuskysymystä, joihin lähdettiin hakemaan vastauksia naispelaajille suunnatulla www-kyselyllä. Kyselyssä selvitettiin, millaisia mieltymyksiä, näkemyksiä ja kokemuksia vastaajilla oli digitaalisten pelien pelaamiseen liittyen. Tutkimusaineisto koostui 622 eri-ikäisen naispelaajan vastauksesta. Tutkimusaineiston analysoinnissa yhdisteltiin kvalitatiivisia ja kvantitatiivisia tutkimusmenetelmiä. Tutkimuksessa selvisi, että naispelaajat ovat sopeutuneet hyvin digitaalisten pelien maailmaan ja pelikulttuuriin, sillä he näkevät pelaamisen tasa-arvoisena harrastuksena niin miehille kuin naisille. Naispelaajat ovat aktiivisia peliharrastajia, joiden kiinnostus digitaalisten pelien pelaamiseen on syntynyt oman mielenkiinnon pohjalta. He arvostavat peleissä visuaalisesti kaunista pelimaailmaa ja toimivaa sisällöllistä suunnittelua. Vaikka peleissä esiintyy paljon vaikeasti samastuttavia, stereotyppisiä naishahmoja, harrastavat naiset siitä huolimatta mielellään pelaamista. Naispelaajat ovat pääosin tyytyväisiä tämän hetken pelitarjontaan, mutta toivovat lisää kekseliäitä pelejä, joissa on mahdollista toteuttaa luovuuttaan.
Keywords: digitaaliset pelit; naiset; pelaaminen; pelikulttuuri; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|; fi=Multimediajärjestelmien ja teknisen viestinnän koulutusohjelma|en=Multimedia Systems and Technical Communication|