Viranomaisen selvittämisvelvollisuus työperäisissä oleskelulupa-asioissa - Koivusilta, Emma (My University, 2025)
Viime vuosina Suomeen kohdistunut maahanmuutto on kasvanut merkittävästi. Maahanmuut- tovirasto (Migri) käsittelee vuosittain tuhansia työperäisiä oleskelulupia. Viranomaisen selvittä- misvelvollisuus on olennainen osa oleskelulupien käsittelyä. Vuoden 2025 työvoimapalveluiden uudistuksen myötä aiemmin TE-toimistoille kuuluvat tehtävät on siirretty Migrin vastuulle. Sa- malla Migrille on siirtynyt aiempaa laajempi vastuu selvittämisvelvollisuuteen liittyen. Asianmu- kainen selvittäminen parantaa yhtäältä hakijan oikeusturvaa, mutta myös hallinnon palveluita. Selvittäessään hallintoasiaa viranomaisen tulee noudattaa hallintolaissa (434/2003) sekä ulko- maalaislaissa (301/2004) mainittuja yleisiä hallintomenettelyn käytäntöjä sekä hyvän hallinnon periaatteita. Tämä lainopillinen tutkielma käsittelee viranomaisen selvittämisvelvollisuutta työperäisissä oleskelulupa-asioissa. Tutkielmassa määritellään selvittämisvelvollisuuden käsite ja siihen liittyvät oikeudelliset ulottuvuudet, kuten hakijan oikeusturva, selvittämiskeinot sekä asianosai- sen myötävaikutusvelvollisuus. Tutkielmassa määritellään lisäksi ulkomaalaisoikeus osana julkisoikeudellista sääntelykokonaisuutta sekä tarkastellaan työperusteisen maahantulon yleisiä ja erityisiä edellytyksiä. Oikeuskäytännön analyysin avulla arvioidaan, millä tavoin lainsäädäntö ja sen soveltaminen vaikuttavat viranomaisen selvittämisvelvollisuuden käytännön toteutumiseen työperäisissä oleskelulupa-asioissa. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että viranomaisen selvittämisvelvollisuus työperäisissä oleskelulupa-asioissa on keskeinen oikeusturvan ja hyvän hallinnon periaatteiden, etenkin hallinnon asianmukaisuuden toteutumisen kannalta. Perustuslain 21.2 §:ssä turvattu oikeus perusteltuun päätökseen muodostaa selvittämisvelvollisuuden oikeudellisen perustan. Hallintolain 31 § ja ulkomaalaislain 7.2 § täsmentävät ja konkretisoivat tätä velvollisuutta, ja EU- oikeuden ratkaisukäytäntö edelleen vahvistaa sen merkitystä. Selvittämisvelvollisuuden toteutumista vaikeuttavat käytännön haasteet, kuten pitkät käsittelyajat ja resurssipula. Tutkimuksessa havaittiin, että selvittämisvelvollisuuden toteutumisessa on merkittäviä käytännön haasteita. Oikeuskäytännöstä on havaittu, ettei Migri aina täytä hallintolain asianmukaisen selvittämisen vaatimuksia. Asioinnissa esiintyy viivästyneitä päätöksiä ja epäjohdonmukaista tiedonkäyttöä. Tutkimuksen tuloksissa havaittiin, kuinka asianosaisen aktiivinen osallistuminen on keskeistä, mutta epäselvät ohjeet ja kielimuuri voivat vaikeuttaa prosessia lainsäädännön tuomasta pohjasta huolimatta. Tulevaisuudessa keskeiseksi kysymykseksi muodostuu, miten selvittämisvelvollisuuden tehokas toteutuminen voidaan turvata lainsäädännöllisin keinoin tilanteissa, jossa Migrin vastuu on kasvanut entisestään.
Keywords: viranomaiset; ulkomaalaiset; oleskeluluvat; oikeusturva; fi=Julkisoikeus|en=Public Law|; fi=Hallintotieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Administrative Sciences|