Varallisuusverotuksen poistumisen vaikutukset tammikuuanomaliaan Suomen osakemarkkinoilla - Nurmela, Jere (My University, 2012)
Tämän tutkielman ensimmäisenä tavoitteena on selvittää voidaanko tammikuuanomalia havaita suomalaisilla osakemarkkinoilla ja miten ilmiön trendi on kehittynyt valitulla ajanjaksolla. Viimeaikaisimmat tutkimukset Yhdysvaltain osakemarkkinoilta ovat anta-neet ristiriistaisia tuloksia tammikuuilmiön kehityssuunnista sekä koko sen olemassa-olosta. Tutkimuksen pääasiallisena tarkoituksena on selvittää miten varallisuusverotuksen pois-tuminen on vaikuttanut tammikuuilmiöön Suomen osakemarkkinoilla. Monissa empiiri-sissä tutkimuksissa on havaittu verokäytännöillä olevan suuri vaikutus sijoittajien käyt-täytymiseen ja siten osaltaan empiirisesti havaittuihin anomalioihin. Suomessa 1.1.2006 asti käytetty varallisuusverotus on oletettavasti vahvistanut tammikuuilmiötä ja ohjannut sijoittajien käytöstä vuodenvaihteessa. Voidaankin puhua niin sanotusta varallisuus-verohypoteesista. Tutkimusaineisto käsittää 125 Helsingin arvopaperipörssin yritystä tammikuusta 1990 joulukuuhun 2010 asti. Tammikuuanomaliaa tutkitaan koko aikajakson osalta regressio-analyysillä ja vuosittain power ratio -menetelmällä. Varallisuusverotuksen poistumisen vaikutuksia tammikuuilmiöön testataan sekä t-testillä että regressioanalyysillä. Tutkimustuloksien mukaan tammikuuefekti oli selkeästi havaittavissa tutkimusaikajak-solla ja selvimmin Small Cap -osakkeiden tuotoissa. Tutkimusperiodilla oli havaittavissa laskeva trendi, mikä tukee tehokkaiden markkinoiden hypoteesia. Varallisuusverotuksen poistuminen heikensi tutkimushypoteesin mukaisesti tammikuuanomaliaa Suomen osakemarkkinoilla, mutta vaikutukset tammikuun tuottoihin eivät olleet kääntäen verrannollisia yrityksen kokoon, kuten tutkimuksessa oletettiin.
Keywords: Tammikuuanomalia; varallisuusverotus; markkinatehokkuus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|